Prin carti, intelegem mai bine nu numai sentimentele altor persoane, dar si pe ale noastre. Probabil ca dintre toate cartile, cele care sunt scrise pentru copii ne dau cele mai profunde cunostinte despre sentimentele care ne incearca.

Cartile pentru copii sunt, de cele mai multe ori, scurte, concepute pentru a distra cititorul si ilustrate pentru a acapara atentia mintilor ce abia acum se coc. Ei bine, adesea acestea sunt cartile care au cel mai mare impact asupra vietii noastre. Cei mai multi adulti care recitesc una dintre cartile copilariei recunosc ca o inteleg intr-un mod cu totul diferit fata de modul in care o percepeau in anii tineretii.

Iata 4 carti de copii care te pot ajuta sa intelegi mai bine experientele prin care traiesti ca adult:

  1. “Sa ucizi o pasare cantatoare” – Harper Lee. Nu vom face niciun rezumat al acestei renumite carti, deoarece este atat de faimoasa incat nu are nevoie de nicio introducere. Cartea este una dintre cele mai apreciate si influente esantioane ale literaturii moderne americane. Si este, mai presus de toate, un monument de tolerantii fata de altii. De-a lungul povestii, personajul principal, naratoarea Scout Finch, invata cum sa fie indulgenta si respectuoasa fata de ceilalti oameni. Chiar daca nu toata lumea merita. Trecand prin paginile acestei carti, la maturitate, invatam sa acceptam oamenii asa cum sunt. Deoarece, in ansamblu, exista doar un fel de oameni. Oameni buni.
  2. “Micul Print” – Antoine de Saint-Exupery. Copiii adora sa citeasca “Micul Print” datorita personajelor sale interesante si ilustratiilor sale dragute, insa morala ascunsa in aceasta carte adesea ne scapa atunci cand suntem prea tineri. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii cumperi copilasului tau aceasta carte, ci inseamna ca ar trebui sa o citesti impreuna cu el, astfel incat sa inteleaga toate aspectele frumoase ale cartii.

“Micul Print” este despre un baietel care isi paraseste mica planeta pentru a vizita restul universului. De la planeta la planeta, el intalneste diferiti adulti cu comportamente care sunt de neinteles pentru el.

Este o carte spirituala care dureaza doar cateva ore pentru a fi parcursa in totalitate, dar din care putem trage invataturi pentru tot restul vietii. Cei care o considera “pentru copii” sau “prea fantastica” ar trebui sa o citeasca de doua ori.

  1. “Vrajitorul din Oz” – Frank L. Baum. Capodopera lui Frank L. Baum ar putea fi privita ca o metafora a credintei crestine. “Drumul de caramida galbena este calea spre iluminare, cu personaje care intampina o varietate de embleme de pacat si ispita de-a lungul drumului catre Orasul Emerald, care este un fel de cer”, sugereaza Vulture.com. Totodata, ateii pot pretinde ca vrajitorul reprezinta un Dumnezeu fals, care este descoperit a fi un simplu muritor. Cu siguranta, nu te-ai gandit la toate acestea in anii copilariei, cand ai parcurs pentru prima data paginile acestei carti.
  2. “Robinson Crusoe” – Daniel Defoe. Una dintre cartile fundamentale ale literaturii pentru copii, “Robinson Crusoe” ne starneste cu totul si cu totul alte sentimente si idei atunci cand o recitim in anii maturitatii. Este un roman de aventuri, cu evenimente ce te tin cu sufletul la gura. Totodata, este un jurnal de calatorie plin de morala si invataminte, dar si un manual grozav de supravietuire. Citind-o ca adult, vei intelege ca eroul romanului, naufragiatul Robinson, ne indeamna la sinceritate si la descoperirea adevarului.