Increderea in propria persoana este extrem de importanta pentru oricine si de cele mai multe ori, aceasta se dezvolta inca din frageda copilarie. Un copil increzator va fi mereu deschis catre experiente noi si nu va simti teama ca va dezamagi daca incearca sa faca ceva.

Cum poti sa construiesti increderea in copilul tau?

  1. Arata-i tot timpul ca il iubesti. Este foarte important sa simta ca este iubit. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie rasfatat, ci doar sa simta ca iti petreci timp alaturi de el si sa se simta mereu in siguranta. Cea mai buna solutie prin care ii poti arata dragostea este sa il tratezi ca pe un adult.
  2. Invata-l ca este normal sa greseasca. Niciunui copil nu ar trebui sa ii fie frica de greseli. Greselile sunt cat se poate de normale si de naturale. Exista parinti care isi doresc copii perfecti si insista pe evitarea greselilor, ceea ce este cat se poate de nenatural. Nu iti critica copilul pentru greselile pe care le face si fii cat mai rabdator cu el;
  3. Lauda-l, atunci cand este cazul! Atunci cand face un lucru bun, nu ezita sa il lauzi. Ii va creste foarte mult increderea in sine. Incearca sa nu o faci tot timpul, insa! Sinceritatea este cea mai importanta forma de comunicare cu un copil.
  4. Ofera-i un exemplu! Daca vrei ca prichindelul tau sa se dezvolte intr-un adult de succes, plin de incredere in propria persoana, incearca sa conduci prin exemplu. Arata-i cum ar trebui sa se comporte in societate actionand tu in modul in care ti-ai dori sa actioneze el.
  5. Nu neglija timpul de joaca. Copiii au nevoie de mai multe ore de joaca in fiecare zi, iar aceste ore trebuie sa fie in afara ecranului de computer. Ii poti cumpara un jeep pentru copii, mingi, rachete de tenis si o multime de alte jucarii care il fac pe cel mic sa fie activ, sa castige echilibru si sa fie mai responsabil.

Nu este usor sa cresti un copil care sa fie stapan pe propria persoana, insa de multe ori, regulile pe care trebuie sa le respecti sunt cat se poate de naturale si de simple. Daca ar fi sa rezumam totul, exista o singura regula: acorda-i atentie copilului tau!