Oricare ar fi motivele pentru care cineva isi doreste sa aplice pentru un credit imobiliar, trebuie doar sa se asigure ca stie tot ce presupune o astfel de procedura si ca totul se afla sub control. Cu acest scop au fost create calculatoarele de credite imobiliare, astfel incat toata lumea sa se informeze corespunzator cu privire la o estimare a costurilor la care se supun.

Toata lumea este incurajata sa foloseasca un astfel de calculator atunci cand exista dubii cu privire la anumite costuri privitoare la un astfel de credit. Important de mentionat este ca toate informatiile generate de un astfel de calculator sunt estimative, fiind neaparata nevoie de un specialist care sa analizeze in detaliu situatia financiara a imprumutatului.

Cum se utilizeaza calculatorul de credit imobiliar?

Instrumentul financiar care calculeaza ratele creditului imobiliar are nevoie de anumite informatii precise prin intermediul carora poate genera o estimare cat mai aproape de valoarea reala a acestora. Astfel, un calculator credit imobiliar poate solicita urmatoarele informatii:

  • valoarea creditului atat in euro, cat si in lei, in functie de preferintele utilizatorului;
  • mentionarea valorii DAE in functie de care se stabileste rata dobanzii;
  • durata de timp selectata de utilizator pentru achitarea creditului in intregime; aceasta poate fi intre 10 si 30 de ani. In cazul in care se doreste plata in avans a locuintei, trebuie sa se solicite informatii institutiei bancare; la fel se procedeaza si in cazul in care se intentioneaza prelungirea perioadei de rambursare a imprumutului;
  • taxele lunare aferente tipului de imprumut selectat; de exemplu, se poate selecta si o asigurare de viata, pentru care se plateste suplimentar;
  • taxele initiale; de exemplu, aplicarea unui comision de instalare;
  • tipul de amortizare dorit;
  • cat de frecvente sunt platile; de regula, se selecteaza o plata in fiecare luna, dar se pot efectua si estimari anuale, bianule sau trimestriale.

Pe baza informatiilor oferite, calculatorul poate sa ofere o estimare cat mai apropiata de valoarea reala a ratelor care ar putea fi platite in cadrul unui astfel de imprumut, insa, pentru informatii certe, este indicat sa se discute cu specialistul din cadrul institutiei bancare. Acesta, pe baza veniturilor proprii, poate stabili o forma de imprumut care sa fie cat mai avantajoasa pentru persoana interesata.

Astfel, calculatorul de credit imobiliar este un instrument adecvat pentru persoanele care isi doresc sa afle in ce consta mai exact acest imprumut si care sunt costurile uzuale care trebuie sa fie achitate.