In ceea ce priveste masa, fierul este cel mai comun element de pe Pamant. Cercetarile arata ca fierul reprezinta 35% din masa totala a Pamantului, urmat de oxigen la 30% si de siliciu la 15%. Se gaseste in miezul exterior al Pamantului, precum si in miezul sau interior. Odata extras si recoltat, totusi, fierul este adesea procesat fie in fonta, fie in fier forjat. Desi ambele tipuri de fier constau in fier pur, ele nu sunt neaparat acelasi lucru. Asadar, care este diferenta dintre fonta si fier forjat?

Ce este fonta?

Fonta este un aliaj al fierului, care contine 2-4% carbon si o cantitate mica de siliciu, mangan si alte elemente. Se numeste “fonta” deoarece este realizata prin turnare.

Pentru a produce fonta, companiile de prelucrare a metalelor topesc fierul brut. Odata topit, fierul este amestecat cu carbon si cu alte aliaje. Solutia noua a fierului este apoi transferata in matrite cu forma prefixata. Dupa ce solutia de fier s-a racit, aceasta este scoasa din matrita pentru utilizare ca fonta.

Ce este fierul forjat?

Fierul forjat este un aliaj foarte rafinat al fierului cu un continut extrem de mic de carbon (sub 0,08%. Are in componenta, de asemenea, 1-3% zgura si se prezinta cu o structura fibroasa. Cand fierul este topit, zgura este creata ca produs secundar. In timp ce compozitia exacta a zgurii variaza, aceasta consta, de obicei, din elemente precum siliciu, fosfor si sulf.

Pentru a produce fier forjat, companiile de prelucrare a metalelor incalzesc si indoaie sau prelucreaza fierul de mai multe ori. Practic, dupa incalzire, fierul este indoit sau prelucrat cu ajutorul unui ciocan. Apoi, fierul este reincalzit, urmat de o a doua runda de prelucrare. Se intampla deseori ca fierul forjat sa fie prelucrat de mai multe ori pana sa ajunga la forma finala.

Diferentele dintre fonta si fierul forjat

Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, cele doua tipuri de fier sunt produse in moduri diferite. Fonta se realizeaza prin turnare, in timp ce fierul forjat se realizeaza prin incalzire si indoire sua prelucrare a fierului de mai multe ori. Ca urmare, majoritatea companiilor de prelucrare a metalelor sunt de acord ca fonta este mai usor de produs decat fierul forjat.

Fierul forjat este insa mai puternic decat fonta. De fiecare data cand este incalzit si prelucrat, fierul forjat devine mai puternic. Datorita rezistentei sale, fierul forjat este adesea utilizat in aplicatii comerciale.