Eu spun “Va rog si Multumesc!” J, pentru ca sunt atat de dese momentele in care un ceai te unge pe suflet si-ti face ziua cu atat mai buna.

O zi friguroasa de iarna ne pregateste cel mai bine, parca, pentru a savura o bautura relaxanta calda, fie in intimitatea solitara, la un film sau cu o carte buna ori alaturi de familie sau prieteni.

Ceaiul a fost, inainte de toate, un medicament, insa s-a transformat cu usurinta intr-un ritual de socializare si divertisment, intrunirile la care se bea ceai fiind deseori evenimente de bucurie. In timp, Murata Juko, un preot budist, a stabilit principiile ceremoniei ceaiului punand accentul pe aspectul spiritual, ce s-a indreptat tot mai mult apoi spre o forma de expresie artistica.

In prezent, savuram un ceai in circumstante multiple, bucurandu-ne de puterile sale de vindecare atat ale corpului cat si ale spiritului. Fie ca este chinezesc, indian sau de plante, ceaiul face parte din viata noastra de mii de ani.

Intrucat este sezonul rece, preferam ceaiurile cu efecte tamaduitoare in cazuri de raceli, iritatii ale gatului sau chiar sinuzita.

Una dintre retele ce le-am gasit eficiente in cazuri de dureri de gat este infuzia greceasca de salvie si cimbru. La primul semn de durere se pot bea o ceasca din 2 in 2 ore. Si salvia si cimbrul cresc in salbaticie pe dealurile Greciei, iar uleiurile esentiale care le confera gustul distinct, au proprietati puternic antiseptic si sunt potrivite in afectiunile cailor respiratorii. Ele constituie remedii foarte bune pentru raceli, tuse, febra si gripa. Salvia si cimbrul trebuie evitate, totusi, in timpul sarcinii.

Mod de preparare

Este nevoie de 15 g de cimbru uscat sau 30 g de cimbru proaspat, 15 g de salvie uscata sau 30 g de salvie proaspata si 600 ml apa fiarta.

Se pun plantele intr-un ceainic si se toarna deasupra apa fiarta. Se acopera si se lasa sa infuzeze timp de 10-15 minute, dupa care se bea fierbinte.

Relaxare indelungata si multa sanatate!

Stiati ca…

Intre sec. 14 si 16, “cultul ceaiului” s-a extins de la clasa monahala, in timp si la samurai, acestia din urma fiind educati in spiritul ceremoniei ceaiului cu aceeasi seriozitate cu care se pregateau pentru artele martiale.

Recomandare

Intrucat ceaiul contine polifenoli, ce pot afecta procesul de absorbtie a fierului, cel mai bine este sa il beti intre mese si nu in timpul mesei.