Invatarea copiilor despre ecologie si mediu pune bazele unei dezvoltari sanatoase ca adult ulteiror. Daca elevii invata sa respecte si sa aiba grija de lumea in care traiesc si de animalele salbatice din ea, de la o varsta frageda, vor ajuta la pastrarea ei pentru urmatoarea generatie. Ei vor deveni sustinatori pentru protejarea naturii. De aceea informatiile dintr-un manual biologie clasa 8 sunt foarte importante si este doar necesar ca ele sa fie predate corespunzato elevilor.

Activele naturale ale pamantului sunt formate din plante, animale, pamant, apa, atmosfera si oameni! IMPREUNA cu totii facem parte din ecosistemele planetei – impreuna este poate cel mai important cuvant aici. Tot ceea ce facem afecteaza lumea in care traim – nu avem resurse nelimitate – avem puterea de a distruge sau de a crea – trebuie sa ne invatam copiii sa creeze, sa aiba grija si sa respecte lumea noastra.

Pentru ca elevii sa creasca si sa devina membri atenti ai societatii, trebuie sa exploreze lumea naturii din jurul lor, astfel incat sa formeze atasamente emotionale. Vor invata prin exemplu, astfel incat grija parintilor pentru mediu, atitudinile si comportamentul profesorilor si familiei ii vor ajuta sa modeleze modul in care reactioneaza.

Studierea speciilor pe cale de disparitie

Ar fi usor sa incepem analizand cate creaturi dispar de pe planeta noastra iar cu ajutorul manualului de biologie clasa 8 elevul afla cate specii sunt gata sa dispara si cate au disparut deja si mai pot fi vazute azi doar in poze.

Specialistii cred ca este mai bine sa pornim dintr-un punct de vedere al conservarii subliniind aspectele pozitive. Pe asta se concentreaza de fapt si manualul de clasa a 8-a care solicita elevilor sa propuna solutii pentru conservarea mediului. O astfel de abordare va invata elevii despre actiunile pozitive si despre modul in care ceea ce fac afecteaza lumea in care traiesc, nu doar pe ei insisi – pentru ca suntem cu totii conectati.

Experimentele sunt solutii perfecte pentru a invata

Chiar daca elevii studiaza mai nou de pe un manual de biologie clasa 8 online, asta nu inseamna ca nu pot experimenta in continuare. Una dintre cele mai bune metode pentru copii de a invata despre mediu este sa experimenteze. Oriunde locuiesti, ar trebui sa duci copilul afara in natura, indiferent daca este intr-un parc local sau in aer liber, copiii pot invata atat de multe despre natura, vazand-o si facand parte din ea.

Incercati sa aflati cateva informatii despre locul in care mergeti – tipurile de animale gasite acolo sau tipurile de copaci si plante – si lasati copilul sa incerce sa le gaseasca si sa invete despre ele.

Calatoriile nu trebuie sa fie neaparat iesite din comun. Invatarea despre natura ar trebui sa fie o activitate obisnuita – invatarea despre un copac sau o planta noua in fiecare saptamana cand vizitati un parc, de exemplu, sau cand mergeti in fiecare zi in drum spre scoala este o activitate placuta. Parintii care au mai multa rabdare pot merge cu lupa prin parc pentru a vedea si insecte, nu doar plante si animale mari.

Crearea unei zone cu animale salbatice

Daca aveti norocul sa aveti o gradina, alocati o parte din gradina pentru viata salbatica – puteti planta flori si plante salbatice pentru a atrage fluturi si albine sau puteti crea un adapost de iarna pentru insecte. Cu siguranta pe masura ce elevul invata va putea sa faca paralela intre ora de biologie si ceea ce vede in propria casa sau gradina.

Daca aveti un balcon, puteti atrage pasari cu un hranitor de pasari – daca oferiti hrana, apa si ceva adapost, va poate surprinde cati „vizitatori” atrageti.

Adoptarea unui animal de la distanta

Atunci cand copilul nu poate sa ia un animal acasa, chiar daca este vorba despre un caine sau o pisica sau despre animale salbatice, el poate adopta animalul de la distanta. Parintele ii poate cere un tip de animal pe care vrea sa il adopte si apoi ii poate da ca tema copilului sa se intereseze cu privire la modul in care acest animal se integreaza in ecosistemul sau si care sunt beneficiile aduse de el. Dupa ce copilul si-a facut temele, el va putea adopta de la distanta animalutul si va primi periodic informatii despre starea acestuia, insotite de poze.