Comunicarea nu este doar schimbul verbal de informatii in familie. Este expresia respectului, a afectiunii si a ingrijorarii. Comunicarea nu se refera numai la comunicarea verbala, ci si la expresiile fizice, gesturile si chiar aspectul afectuos.

Prin comunicare, membrii familiei isi exprima cerintele, dragostea, dorintele, sfaturile etc. fata de fiecare alta persoana. Comunicarea in familie este foarte diferita de comunicarea formala. Expertii spun ca exista patru stiluri de comunicare in familie. Comunicare clara si directa, comunicare clara si indirecta, comunicare mascata si directa si comunicare mascata si indirecta.

Sfaturi pentru o familie fericita
Fiecare dintre aceste stiluri are beneficii si dezavantaje; astfel, comunicatorul trebuie sa decida ce stil sa fie folosit in functie de situatii. Oricare ar fi stilurile de comunicare si modurile sale, oamenii sunt de acord intr-un punct in care comunicarea este instrumentul esential sau factorul de legatura in viata de familie.

Fii flexibil in comunicare
Nu este ceea ce altii urmeaza sa fie considerat standard in comunicarea voastra in familie. Nu exista momentul si locul potrivit pentru comunicarea in familie. Principiile implicate in comunicare vor face procesul complet oficial si oamenii se vor simti mai degraba mecanici, decat afectuosi.

Fii pozitiv
Comunicarea negativa si sarcastica distruge caldura familiei. Nu critica si nu aborda totul in mod negativ. Unii oameni se agata de sarcasm atunci cand vorbesc cu altii, mai ales cu membrii familiei. Acest lucru distruge starea de spirit a discutiilor si altii se pot retrage in mod deliberat din discutiile de familie.

Comunicarea pozitiva este mult mai influenta si mai eficienta decat critica. Critica este utila in familie, dar intotdeauna defineste limitele criticii. Lasati comunicarea sa fie apreciata, incurajatoare, sprijinitoare si linistitoare.

Exagerarea este inacceptabila
Multi oameni tind sa exagereze prea mult atunci cand isi exprima emotiile sau sentimentele in familie. Exagerarea este folosita ca mod de relaxare a tensiunii mentale, dar poate distruge armonia familiei. Discutiile frecvente exagerate pot face pe altii sa se plictiseasca si sa nu aiba incredere in cuvintele si actiunile tale.

Fii frecvent in comunicare
Comunicarea nu ar trebui sa fie ca un ritual programat acasa. Gaseste ocazia de a vorbi cu alti membri in fiecare zi si de fiecare data. Comunicarea frecventa nu numai ca ajuta sa iti exprimi exact sentimentele, dar, de asemenea, ii incurajeaza pe ceilalti sa vorbeasca. Comunicarea reciproca ajuta oamenii sa creasca intr-o relatie afectiva una cu cealalta.

Este important sa avem o comunicare eficienta atat in familie, cat si la locul de munca si in relatiile cu prietenii. Comunicarea te ajuta sa construiesi relatii mai puternice.