Teoretic ar trebui sa ne indragostim de partenerii cu o buna structura genetica, sanatosi, cu avere, statut social ridicat si cu multe calitati. Dar aceasta imagine este valabila doar daca scopul nostru principal este de a perpetua specia. Probabil ca inca mai exista aceasta mentalitate sau nu.

Daca ar fi mai fi valabila, femeile ar trebui sa fie atrase de barbati puternici care sa le asigure o anumita siguranta preistorica, dar atunci de ce mai este lumea atrasa de Justin Bieber? Barbatii ar trebui sa fie atrasi de femei inocente, cu forme si cu talie mica. Nici acest lucru nu este universal valabil.

Exista o multime de teorii care incearca sa inteleaga dinamica iubirii. Multe dintre ele ofera idei convingatoare despre motivul pentru care alegem o persoana in detrimentul alteia, dar toate teoriile se bazeaza pe convingerea fundamentala ca fiecare dintre noi are o personalitate unica care a fost formata din experientele profesionale, personale si biologice.

Din experienta si dupa o studiere teminica, modelele au descoperit 3 aspecte care conteaza atunci cand ne indragostim de cineva:

1. Biologie
Nu numai mamele si tatii nostri isi transmit genele care poseda potentiale probleme de sanatate, acele 9 luni in uter pot, de asemenea, sa schimbe echilibrul hormonilor cheie care determina temperamentul nostru.

Unii barbati sunt expusi la mai mult estrogen in uter, in timp ce unele femei sunt expuse la mai mult testosteron. O astfel de expunere afecteaza raportul si gradul in care se exprima trasaturile de personalitate legate de aceste substante chimice, cel putin initial.

Dupa cum se dovedeste, anumite substante chimice creeaza personalitati care sunt atrase unul de celalalt, in timp ce alte substante chimice sunt atrase de trasaturile de personalitate complementare. Acest lucru se poate schimba in timp, datorita experientelor noastre.

2. Cultura
Cultura in care ne-am nascut ne ofera feedback despre ceea ce ar trebui sa gasim atractiv si cum ar trebui sa ne comportam ca sa fim atragatori pentru altcineva. De exemplu: la sfarsitul secolului al XX-lea, Statele Unite au amenintat ca detin o dovada a fiicei lui Fidel Castro, care a fost conceputa intr-o relatie extramaritala. Dar „in America de Sud, ne asteptam ca liderii nostri sa aiba amante.

Daca unul dintre conducatorii nostri nu are o amanta, populatia ar vrea sa stie ce este in neregula cu el.”
Cultura este foarte diferita, pot exista discrepante majore intre tari cu granita apropiata. Aceasta formeaza si defineste ceea ce este atragator din punct de vedere social.

3. Familie
Interactiunile familiei noastre, valorile si chiar si religia parintilor afecteaza valorile si asteptarile legate de modul in care ar trebui sa fie relatiile de iubire.
Daca parintii nostri ne-au intrunit necontenit nevoile, ajungem sa manifestam aceste insecuritati in relatiile noastre de adult. Viata de familie pune bazele modului in care ar trebui sa ne comportam si sa ii tratam pe cei dragi.

Parintii severi isi invata copiii, asa cum au fost invatati si ei, ce inseamna sa fii barbat si cum sa iubesti ca barbat. O astfel de violenta in tinerete poate fi transmisa si in relatiile noastre intime cu femeile. Ambele sunt nesanatoase si distrug relatiile iubitoare.

Pentru a intelege dorinta si atractia fata de o persoana, trebuie sa intelegem recompensele si modul in care acestea conecteaza lumea exterioara a iubirii si a relatiilor. „To fall in love” este la granita dintre o intersectia a lumii exterioare si o reprezentarea a noastra interna.