Tineretea este cea mai frumoasa etapa a vietii, dar poate fi considerata si cea mai grea, mai ales daca trebuie sa va mutati din orasul natal pentru facultate. Se spune ca „intrarea in paine” in aceasta perioada se face. Studenta din provincie, chirie, mancare, prietenii noi, loc nou, job… toate acestea se pot simti foarte coplesitor. Inainte de a deveni modele, unele fete au incercat diferite job-uri, altele au stiut deja ce vor.

Daca aveti setul de competente si experienta adecvate, va puteti permite sa fiti pretentiosi. Dar de cele mai multe ori sunt foarte putini cei care dispun de toate competentele pentru a alege un job cu salariu mare. Totusi, exista alternativa de a alege joburi care nu necesita experienta si care dispun de nenumarate beneficii. Trebie sa alegeti un loc de munca care sa va ajute sa va intretineti, sa corespunda conditiilor personale si obiectivelor pe care le aveti.

Nu trebuie sa acceptati prima oferta, cu exceptia cazului in care sunteti sigur ca aceasta este pozitia perfecta pentru urmatoarea etapa a carierei dumneavoastra. Mai degraba, faceti-va timp si interesati-va despre piata de munca actuala, ce se cauta, ce se ofera etc.

Sfaturi pentru alegerea locului de munca
Faceti-va conexiuni. Orice job este benefic, deoarece va largiti aria si depasiti linia zonei de confort. Este foarte important sa lasati intotdeauna un loc de buna ziua. Puteti peste ani sa va intalniti cu acei oameni care sa va ajute in diverse domenii. Veti vedea ca sunt foarte benefice conexinile pe care le faceti in tinerete.

Ganditi-va ce va place sa faceti si incercati sa gasiti industrii care se muleaza pe viziunea dumneavoastra de job ideal. Creati un profil al locului de munca ideal. Un loc de munca cu o atmosfera relaxanta si la care va place sa mergeti trebuie sa fie un must. Luati in considerare ce tip de angajator ar fi perfect pentru personalitatea si stilul dvs. de lucru.

Intrebati-va: „Care sunt activitatile care va satisfac cel mai tare? Ce ati putea dori sa evitati in urmatorul job? Ce doriti in ceea ce priveste echilibrul dintre viata profesionala si cea personala?”

Raportul salariu – munca trebuie sa fie unul dintre criteriile principale pentru alegerea job-ului. Vreti mai multi bani si deja lucrati? Daca trebuie sa va echilibrati venitul, luati in considerare solicitarea unei majorari sau vizati alte locuri de munca care au o remuneratie mai mare.

In unele cazuri, o oferta concurentiala sau schimbarea locului de munca poate fi singura modalitate de a asigura o crestere substantiala a salariului. Aveti grija sa nu emiteti un ultimatum angajatorului dvs. actual daca nu sunteti gata sa schimbati locul de munca. Nu doriti sa va pierdeti slujba pe care o aveti inainte de a avea alternativa.

Faceti o lista cu toate nevoile lunare pe care le aveti ca sa stiti in ce domenii puteti aplica pentru suma respectiva de bani. De fapt, poate fi mai greu sa luati decizia de a alege un job decat sa va gasiti de munca. Piata de munca este in cautare de tinere talente. Nu va grabiti sa luati o decizie. Concentrati-va asupra viitorului si pregatiti-va sa incepeti noul loc de munca.