Nervii si supararea in cazul unui copil sunt probleme la fel de serioase ca si in cazul unui adult, daca nu mai serioase. Aceste probleme pot aparea datorita anxietatii sau a diferitor probleme de dezvoltare, deci trebuie sa fie tratate cu seriozitate maxima. Evident, poate sa fie doar o parte a dezvoltarii normale a copilului, insa in orice caz, nu trebuie sa fie ignorata.

Asadar, cum trebuie sa te comporti cu niste copii care devin nervosi?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa le amintesti faptul ca isi pot controla propriile emotii. Inca din frageda copilarie copiii pot intelege si pot vorbi despre propriile trairi si emotii. Daca le explici anumite lucruri, intelegerea lor poate sa fie mult mai profunda. Astfel, in perioada de adolescenta, atunci cand hormonii isi spun cuvantul, copiii vor putea sa invete cum sa isi controleze emotiile si trairile. Evident, ei pot fi nervosi, deoarece fiecare trece prin astfel de stari, insa pot sa isi suprime exprimarea nervilor. Desi cele mai intense trairi par imposibil de controlat, cu timpul acestea pot fi controlate cu usurinta.

Un al doilea lucru pe care trebuie sa il faci este sa echilibrezi foarte mult perioadele de activitate si de relaxare pe care le au cei mici. Copiii care sunt mult prea energici sau mult prea obositi pot avea probleme de comportament destul de mari. Incearca astfel sa echilibrezi modul in care decurge activitatea pentru intreaga zi si sa il obisnuiesti pe cel mic sa doarma 8 ore pe noapte. De asemenea, ofera-le spatiu, in asa fel incat sa nu se simta obligati sa faca anumite lucruri. Un alt lucru important pentru calitatea somnului este ca trebuie sa ai grija la lumina albastra care poate afecta perioadele de activitate ale creierului, astfel somnul va fi mai de slaba calitate.

Modelul emotional este si el unul extrem de important. Chiar si in frageda copilarie, copiii tind sa isi ghideze emotiile in functie de ceea ce fac adultii din jurul lor. Astfel, daca vrei ca prichindelul tau sa raspunda cu calm la orice situatie, trebuie sa te comporti cu calm si sa fii un model de urmat pentru el. Daca observi ca acesta are tendinta de a reactiona mult prea nervos la anumiti stimuli, poti sa faci niste greseli pe care sa le repari cu calm. In felul acesta, copilul va stii cum sa se comporte pe viitor si va sti ce anume astepti de la el.

De asemenea, poti profita de vacanta de vara pentru a-l trimite pe cel mic la cursuri de karate sau la alte sporturi de ehcipa de unde poate invata ce este disciplina mentala si il poate ajuta sa se calmeze in situatii dificile.

Sa fii parinte nu este intotdeauna un lucru amuzant, insa trebuie sa fie un lucru foarte fericit, care sa iti permita sa te simti bine alaturi de copilul tau.