Spalarea mainilor este cea mai buna metoda de a impiedica germenii sa se raspandeasca. Aflati mai multe despre motivul pentru care ar trebui sa va spalati pe maini, despre bolile care pot fi evitate despre rezistenta la antibiotice, despre cum se raspandesc germenii, unde se ascund germenii si cand sa va spalati pe maini, in cele ce urmeaza.

Bolile infectioase continua sa fie o provocare pentru sanatate si o povara economica in cadrul comunitatilor noastre, mai ales la ora actuala. Desi educatia eficienta pentru igiena mainilor este critica, a existat un declin constant in promovarea igienei, in special in casa. Impactul obiceiurilor slabe de igiena a mainilor este legat de aparitia bolilor, de absente si de costurile asociate acestora. Un angajament reinnoit fata de „responsabilitatea impartasita” in casele noastre si in salile de clasa poate fi una dintre cele mai importante strategii de prevenire a contactarii microbilor.

Igiena mainilor la domiciliu, scoala si in cadrul comunitatilor noastre joaca un rol esential in reducerea raspandirii bolilor infectioase. Cu toate acestea, s-a inregistrat o scadere constanta a promovarii practicilor de igiena in casele noastre, in principal datorita schimbarii cerintelor si a situatiei cu care intreaga planeta se contrunta. De obicei, copiii sunt invatati sa se spele pe maini cand sunt mici, dar practica aceasta incepe treptat sa fie redusa pe masura ce acestia au diverse activitati timp in care nu au acces la o sursa de apa. Tocmai de aceea este recomandat sa aveti intotdeauna un gel antibacterian ideal pentru igienizarea constanta a mainilor, indiferent de locul un va aflati.

Studiile demonstreaza ca practicile slabe de igiena a mainilor pot contribui la o crestere a infectiilor bazate pe comunitate, inclusiv infectii gastrointestinale, cutanate si respiratorii. In plus, a existat o crestere constanta la nivel global a bolilor infectioase, ceea ce a condus la aproximativ 13 milioane de decese anual. Intre 1980 si 1992, decesele atribuite bolilor infectioase au crescut cu 22%. Acesta este un motiv de ingrijorare, intrucat continuam sa vedem o scadere a promovarii si educarii igienei mainilor.

Studentii au obiceiuri slabe de igiena a mainilor

Un studiu recent a analizat impactul igienei precare a mainilor de catre studenti. Concret, studiul a legat practicile slabe de igiena a mainilor cu aparitia crescuta a bolilor infectioase, vizitele medicale si absenta din clasa si locul de munca. Campusurile universitare au un risc ridicat de raspandire a bolilor infectioase, deoarece studentii traiesc in imediata apropiere, sunt expusi atat agentilor patogeni de mediu cat si interiori si calatoresc frecvent in campus si in comunitatile lor.

Efectul unui program cuprinzator de igiena a mainilor

Similar cu colegiile si universitatile, scolile gimnaziale si liceale au o predispozitie pentru transmiterea microorganismelor si contaminarea incrucisata. Un sondaj a relevat ca 83% dintre profesori considera ca absentismul este principala problema cu care se confrunta in scoala. In plus, 96% dintre parinti indica prevenirea infectiilor ca parte extrem de importanta a unui program de sanatate scolara si igiena precara.