Mii de oameni au demonstrat in Dublin sambata pentru a cere guvernului irlandez sa permita un referendum care sa legalizeze avorturile in aceasta republica. Demonstrantii doresc un vot national care sa decida daca se abroga sau nu al 8-lea amendament din Constitutia Irlandei, care confera fetusului, chiar intr-o perioada timpurie de gestatie, statutul de cetatean al Irlandei.

Asociatia pentru Dreptul de a Avorta sustine ca marsul prin capitala irlandeza este ultimul inaintea alegerilor generale, iar cei care au luat parte doresc ca toate formatiunile politice sa garanteze organizarea unui astfel de referendum, cand urmatorul guvern va fi format.

Claire Brophy, purtatorul de cuvant al Campaniei Drepturile pentru Avort, spune ca rezultatele ultimelor sondaje “au indicat o puternica dorinta de a liberaliza legile ce privesc avortul”. Ea a adaugat: “Partidele politice nu pot impiedica un referendum pe motivul lipsei unei dezbateri publice premergatoare. Aceasta va avea loc atunci cand oamenii vor sti ca acest referendum va fi organizat, asa cum s-a intamplat in cazul egalitatii in casnicie”.

Partidul Laburist Irlandez, partenerul minoritar in guvern, cu partidul Fine Gael, si-a oferit suportul in organizarea unui nou referendum in vederea abrogarii amendamentului al 8-lea. Cu toate acestea, un ministru laburist din coalitie a avertizat inainte de marsul de sambata ca ar putea sa treaca inca zece ani pana cand poporul irlandez ar putea fi pregatit sa renunte la acest amendament si sa liberalizeze legile privitoare la avort in aceasta tara.

Grupul pro-referendum din republica sustine ca cel de-al 8-lea amendament creeaza probleme si intre echipele medicale, chiar in cazuri afectate de legi aprobate anul trecut, care permit intreruperea de sarcina in circumstante foarte limitate. Legea Protejarii vietii in timpul gestatiei din 2013 permite avortul numai atunci cand continuarea sarcinii ar duce la moartea mamei sau in cazurile femeilor suicide. In ciuda existentei acestei legi, femeile care sunt victimele violurilor si in multe cazuri suicide sunt respinse de la avort in spitalele irlandeze.

Anul trecut, unei tinere solicitante de azil care a fost violata in tara de origine i s-a refuzat avortul de catre sistemul medical irlandez, chiar si cand ea a revendicat statutul de suicida. Femeia a incercat sa scape in Marea Britanie, pentru a intrerupe sarcina la Liverpool, dar a fost arestata in terminalul de feribot din Merseyside din cauza lipsei documentelor necesare, fiind retrimisa inapoi in Irlanda.

Femeia a fost fortata sa duca sarcina la sfarsit si a dat nastere prin cezariana unui copil in Irlanda. Copilul a fost dat pentru adoptie. Este de inteles ca reprezentantii legali ai femeii vor urmari in justitie statul irlandez pentru faptul ca a fortat-o pe aceasta sa duca sarcina pana la termen impotriva vointei ei.