Ziua nuntii vine cu o avalansa de emotii si sentimente, cu stres neincetat si bucurie incomensurabila. Prins in vartejul lucrurilor, e absolut normal sa te lasi prada fericirii si sa traiesti ziua la maxim. In definitiv, o vei putea retrai din nou si din nou prin intermediul fotografiilor de la nunta ta. Nu?

Aici deja incep problemele. Cum poti lasa ziua ta cea mare in grija altcuiva? Cum te poti relaxa cand tu iti doresti ca totul sa fie perfect si impecabil? E simplu, mai ales atunci cand intalnesti omul potrivit. Talentul si pasiunea nu sunt suficiente pentru a fotografia un eveniment care incepe dimineata si se termina la orele mici ale diminetii urmatoare. Pentru asta este nevoie de disciplina si de dedicatie.

Cristian Pana este deja un nume cunoscut in lumea fotografiei de nunta din Bucuresti, dar si din tara. Imaginile pe care le imortalizeaza la evenimente sunt cea mai autentica marturie a faptului ca viata arata altfel surprinsa prin lentilele profesionale ale aparatului de fotografiat. De aceea am ales sa discutam cu el despre meseria de fotograf de nunta, despre fotografia de eveniment si despre cum poti face toate astea la un nivel ridicat, fara a ruina bugetele de nunta ale tinerelor familii.

Cum definesti meseria de fotograf de nunta? Ce iti trebuie ca sa reusesti?

Ai nevoie, fara indoiala, de o puternica dragoste de oameni, de interactiune si de comunicare. Daca nu iubesti oamenii, daca nu-ti face placere sa comunici cu ei si nu esti o fire sociabila, nu recomand sa fii fotograf de nunta. In aceasta meserie este vorba de 90% psihologie si doar 10% fotografie.

De ce au nevoie clientii tai si doar tu le poti oferi?

Nevoile clientilor sunt complexe, insa, pe scurt, cel care face clikuri la nunta trebuie sa fie fotograf, pozar, executant si prietenul mirilor. Nu conteaza ordinea celor patru aribute, atata timp cat toate se regasesc, intr-un fel sau altul, in atributiile meseriei de fotograf de nunta.

Cand vine vorba despre dorintele clientilor mei, eu incerc mereu sa clarific din start faptul ca nu pot (si nimeni nu ar putea, cu sinceritate) să-i garantez că voi scote cele mai bune fotografii. Însă ceea ce pot si chiar garantez este că sunt implicat 100% in ceea ce fac, dedicat fotografiilor pe care le fac si momentului in care ma aflu.

In calitate de viitori miri, ar trebui sa stiti ca cele mai bune fotografii sunt o intamplare, sunt un click banal la momentul potrivit. Ceea ce nu este o intamplare este atitudinea si implicarea fotografului fata de fotografie si subiectul fotografiat. Asta garantez eu, nu fotografii perfecte sau retusate la sange. Garantez seriozitate, implicare si atentie maxima la ceea ce e de facut, astfel incat presiunea pe umerii mirilor sa fie cat mai mica cu putinta.

Exista trenduri in fotografia de nunta? Daca da, le urmezi sau iti urmezi propria viziune?

Fotografia de nunta nu se deosebeste prea mult de alte meserii atunci cand vine vorba despre inovatii sau despre tendinte. Ca in orice alta activitate, pentru a reusi trebuie sa inveti continuu. Paradoxul este ca, pe masura ce stii din ce in ce mai multe lucruri, iti dai seama ca, de fapt, mai ai inca destule de invatat.

Probabil ca asa se nasc trendurile… Fotografia iti ofera libertatea sa experimentezi, sa incerci lucruri noi. Fotografia finala este un rezultat a ceea ce suntem noi la acel moment, este un rezultat al gandirii noastre din perioada in care este realizata, iar peste timp poate fi foarte posibil sa vedem lucrurile diferit.

Care a fost evenimentul care ti-a ramas in minte ca cel mai reusit din punct de vedere al fotografiilor obtinute?

Aceasta intrebare nu poate avea un raspuns, pentru ca pe mine nu ma impresioneaza evenimentele sau fotografiile pe care le fac, ci oamenii, emotiile si trairile sunt, mai degraba, cele care imi raman in minte… Asa cum cel care se uita la fotografiile nuntii sale si isi aduce aminte de fotograf, de starea lui, de implicarea fotografului, asa isi aduce aminte fotograful de ei ca persoane, de emotia lor, de felul in care li se reflecta bucuria si dragostea in priviri, in niciun caz de decoratiunile de la locatie sau de culoarea marturiilor de pe mese …

Cum e fotografia perfecta in viziunea ta si de ce ai nevoie ca sa o obtii?

Eu am o filosofie proprie in ceea ce priveste fotografia perfecta. Eu cred ca aceasta nu exista, asa cum nu exista nici cel mai bun fotograf. Ecuatia este simpla, in contextul in care intreaga noastra viata este (sau ar trebui sa fie) un complex si neincetat proces de auto-educare si de crestere personala: rezultatele pe care le obtii reflecta fara discutie gradul de implicare personal si profesional. Cu alte cuvinte, iti pasa, ajungi sa faci fotografii care sa conteze. Nu iti pasa, ramai mereu la stadiul de poza. In cursurile de fotografie ar fi util a se dezbate mai in amanunt acest subiect.

Tu iti alegi clientii sau clientii te aleg pe tine?

Oamenii iau decizii senzorial si apoi le justifica rational. Este valabil de orice parte te-ai afla: client sau fotograf.

Ce pregatesti pentru 2018?

Pentru 2018 pregatesc acelasi lucrri care le pregatesc in fiecare an, luna si saptamana. Vreau sa fiu mai bun decat anul trecut, luna trecuta, saptamana trecuta. Atat de simplu!

 

Un articol de Andra Dudulea