Nu avem cum sa nu observam ca, din ce in ce mai multi oameni, poarta aparate dentare. Unii spun ca este cool si la moda, altii, dimpotriva, argumenteaza in mod avizat, ca este o necesitate.

Beneficiile purtarii de aparate dentare sunt o igiena corespunzatoare; reducerea riscurilor de aparitie a parodontozei; reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a dintilor din cauza unei muscaturi incorecte; reducerea problemelor ce pot aparea la articulatiile temporo-mandibulare din cauza alinierii incorecte a dintilor si a unei masticatii improprii; reducerea dificultatilor de vorbire si de pronuntie aparute tot dintr-o aliniere incorecta a dintilor si a maxilarului si nu in ultimul rand, cresterea increderii personale datorate unei danturi perfect aliniate.

Dupa ce ti-ai dat seama de necesitatea purtarii unui astfel de aparat, urmatoarea intrebare fireasca este la cine apelezi. Noi iti dam un sfat care, poate, iti va face alegerea mai usoara.

Clinica Stomatologica Clarodent, pe langa faptul ca are singurul medic ortodont specializat in Statele Unite ale Americii, ofera si cele mai complexe servicii in materie de stomatologie, ortodontie, estetica dentara, implantologie, chirurgie dentara, screening pentru cancerul oral. Aici vei gasi o cea mai variata gama de aparate dentare inclusiv un pachet ortho all inclusive, unic pe piata romaneasca.

CAND ESTE NEVOIE DE UN APARAT DENTAR

Un aparat dentar poate rezolva majoritatea problemelor de pozitionare gresita a dintilor, precum dintii inghesuiti, strambi si ingramaditi, dintii inclusi in os sau muscatura incorecta.

Aceste probleme pot avea drept cauza factorul genetic, producerea unui traumatism sau obiceiurile copilariei precum impingerea dintilor cu limba, suptul degetului sau respiratia pe gura.

Ortodontul este cel mai in masura sa se pronunte asupra necesitatii purtarii unui aparat dentar. In urma unei consultatii, ortodontul va solicita investigatii imagistice (de obicei radiografie panoramica), va lua amprenta pentru depistarea problemelor dentare si stabilirea planurilor de tratatament.

CATE FELURI DE APARATE DENTARE EXISTA

In prezent, aparatele dentare se impart in doua mari categorii: mobile si fixe,

Aparatele mobile sunt cele care pot fi montate si indepartate in orice moment iar ele pot fi: ortodontice cum ar fi gutierele, acestea tratand migratii minore, dintii cu spatii mici intre ei, muscaturi incorecte; ortopedice, acestea putand fi ancorate la arcada dentara prin crosete de sarma sau fara ancorare.

In functie de problemele pe care le ai si, bineinteles, de posibilitatile financiare, poti opta pentru aparate dentare fixe, cum ar fi bracketi montati pe fata exterioara a dintilor (metalici, din ceramica si safir) sau bracketi linguali care se monteaza pe fata interna a dintilor, disjunctoare, bite plate sau arcuri linguale.

CUM AI GRIJA DE IGIENA ORALA PE  DURATA PURTARII APARATULUI DENTA

In timpul purtarii aparatului dentar, ar trebui sa ai mai mare grija de igiena orala a cavitatii bucale, deoarece bracketii pot retine mancarea, astfel existand riscul aparitiei cariilor si a respiratiei urat mirositoare.

Daca la periajul normal intampini greutati, ingienizarea o poti efectua cu ajutorul periutelor interdentare sau, la recomandarea medicului, poti folosi apa de gura, dusul bucal si ata dentara.

Trebuie sa fii atent, in aceeasi masura si la ce alimente consumi, pentru a evita desprinderea bracketilor si aparitia cariilor. Evita alimentele dulci care pot fi lipicioase si ai grija cum mesteci alimentele tari precum alune sau nuci cat si pe cele crocante.