Afla in randurile de mai jos tot ce trebuie sa stii despre indicele BTU al aparatelor de aer conditionat. Fie daca deja ai unul sau vrei sa il schimbi cu altul nou, informeaza-te pentru a face alegerea corecta in obtinerea confortului dorint in casa ta sau la birou.

Pe scurt, BTU este o unitate de masura care indica cat de multa energie termica produce aparatul de aer conditionat. Producatorii de aparate de aer conditionat au in mod deosebit nevoie de un mod de a compara cantitatea de energie termica produsa pe o perioada specifica cu cat de multa caldura se elimina pe perioada determinata, fie ca vorbim de zi, ora sau minut. Producatorii, printre care se gasesc in distributia noastra marci precum fujitsu, haier si mitsubishi, au stabilit aceasta unitate de masura, care nu spune in schimb cat de multa energie consuma intr-un sezon instalatia de aer conditionat. Pentru a sti cat de multa energie consuma un aparat de aer conditionat trebuie sa cunosti indicele SEER al aparatului pentru racire.

Insa, bazandu-te pe prea putine informatii risti ca aparatul de aer conditionat pe care il ai sa aiba ori prea putini BTU ori prea multi. Iata mai jos ce riscuri exista la achizitionarea unui aparat de aer conditionat cu indici BTU nepotriviti.

In cazul in care indicele BTU al aparatului de aer conditionat are o capacitate mai mica, spre exemplu, intr-o casa mare, acest aparat nu poate ajunge la performanta de a raci casa. De ce? Dat fiind capacitatea limitata a indicilor BTU care nu se incadreaza marimii casei. Astfel, un aparat de aer conditionat cu un indice BTU mic, intre 5000 BTU si 9000 BTU, poate efectua un consum extrem de mare de energie pentru functioanare, existand riscul ca unitatea aparatului de aer conditionat sa nu poata atinge temperatura setata si sa continue sa functioneze pana la stricarea efectiva a partilor componente. Un alt risc evident din aceasta situatie este investirea a unei sume foarte mari de bani in energia curenta datorata consumului aparatului de aer conditionat cu capacitate BTU mica.

Pe de alta parte, daca indicele BTU al aparatului de aer conditionat are o capacitate mai mare intr-o casa mica, este evident ca aceasta se va raci extrem de rapid. Ca urmare, acesta nu elimina umiditatea din aer.

Mai exact, aparatele de aer conditionat elimina umiditatea din interiorul casei, bazandu-se pe un ventilator. Astfel ca ventilatorul va crea o presiune diferita in interiorul casei pentru ca acesta trage aerul prin conductele de retur si scoate aerul prin conductele de alimentare. Acea presiune diferita apare atunci cand conductele de retur si alimentare determina aerul sa se miste. Aerul rece circula astfel prin conductele de retur, carora putem sa le numim vaporizatorul aparatului de aer conditionat, iar umititatea se condenseaza in bobinele din vaporizator. Acest lucru se intampla deoarece aparatul este rece, pe care aerul este cald, creandu-se condens. Astfel se creeaza si o stare de disconfort din camera, de la prea multa umiditate.

Iata de ce este important sa ai in vedere ce indice BTU este potrivita camerei in care vei amplasa aparatul de aer conditionat.