De-a lungul anilor, oamenii de stiinta au facut numeroase cercetari asupra somnului, pentru a putea stabili de cate ore avem nevoie sa dormim, in medie, pe zi. Potrivit unor cercetatori, ar fi necesar sa dormim mai mult.

Una dintre dorintele majoritatii oamenilor este, cu siguranta, aceea de a nu trebui sa se trezeasca prea devreme pentru a merge la scoala sau la munca. Desteptarea foarte devreme, cum ar fi la ora 6 sau 7, poate fi obositoare si, in mod sigur, diminueaza dorinta de a merge la scoala sau la munca. De-a lungul anilor, s-au facut cateva cercetari stiintifice asupra acestui argument si, in unele cazuri, s-a afirmat ca o desteptare tarzie ar avea o multitudine de beneficii. Cu putin timp in urma, de exemplu, cercetatorii au afirmat ca studentii care se trezesc mai tarziu obtin note mai mari.

Astazi dorim sa expunem un nou studiu care arata ca ora ideala pentru a incepe munca sau studiul este ora 10 dimineata. Contrar a ceea ce facem in fiecare dimineata, dupa parerea oamenilor de stiinta, aceasta este ora perfecta pentru a ne incepe oficial ziua. Cercetatorii au demonstrat ca somnul este foarte important si multi adulti au nevoie de cel putin 10 ore de somn pe zi, de-a lungul intregii saptamani. “E vorba de o problema foarte grava, fara indoiala, care se reflecta si in modul de functionare a societatii”, a afirmat unul dintre cercetatori.

“In societatea noastra sunt multe persoane care se lipsesc de somnul necesar, iar categoria cea mai lovita este formata de cei cu varste intre 14 si 24 de ani”, a continuat acesta. S-a afirmat, de asemenea, ca dormitul putin poate provoca daune sanatatii si poate influenta starea noastra de spirit. National Sleep Fundation a afirmat ca persoanele mai tinere incep sa produca melatonina, care este hormonul ce regleaza ciclul somn-veghe, doar dupa 23 de ani si, pentru acest motiv, au mari dificultati in a se trezi devreme dimineata.

Din aceasta cauza, trezitul prea devreme nu este ideal si ar putea influenta randamentul scolarilor. “A dormi in maniera corecta este fundamental pentru studenti si pentru randamentul lor scolastic”, a afirmat un cercetator. Un diriginte de la o scoala din Marea Britanie a inceput un experiment stabilind ora de incepere a cursurilor la 10 dimineata. Se pare ca tocmai acest experiment a dus la obtinerea unor rezultate optime.

Este evident faptul ca oamenii de stiinta nu se vor opri aici, ci vor cerceta in continuare pentru a cunoaste mai bine acest domeniu. Somnul este important si de aceea nu ne putem lipsi de el, pentru a nu compromite randamentul nostru la munca sau la scoala.