In cazul in care copilul tau vomita in mod regulat alimente nedigerate, ar putea suferi de sindromul de ruminatie, o tulburare de alimentatie care apare de obicei in copilarie sau in copilaria timpurie. De regula, copilul poate eructa inainte de a voma. Din pacate, acest mod de a vomita devine adesea un obicei care poate duce la malnutritie daca nu este tratat.

Cauza tulburarii de ruminatie nu este cunoscuta. Se poate intampla o data, apoi devine un comportament invatat si, in timp, tot revine. Copiii nu judeca. Daca functioneaza pentru ei, continua sa faca acest lucru.

De stiut ca varsaturile nu apar doar o data; tulburarea de ruminatie este intotdeauna caracterizata prin regurgitarea repetata a alimentelor pe o perioada de timp. Practic, mancarea poate fi remestecata, reinghitita si apoi scuipata.

​Sindromul de ruminatie este cel mai vizibil la ora mesei.

Primul semn al acestei afectiuni este regurgitarea repetata si persistenta dupa masa. De mentionat ca acest lucru nu este cauzat de o alta afectiune medicala, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Mancarea este regurgitata fara a exista o senzatie de greata si poate fi neintentionata.

Dupa cum am mai spus, se intampla des ca alimentele regurgitate sau fie remestecate si reinghitite sau scuipate.

Mai mult, in cazul in care persoana afectata scuipa aproape toata mancarea sau se alimenteaza mult prea putin decat este nevoie, poate ajunge la malnutritie si la probleme grave de sanatate.

Un alt lucru remarcant este faptul ca sindromul de ruminatie este mai frecvent in primii ani de copilarie, dar si la persoanele care sufera de o dizabilitate intelectuala.

​Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de sindrom de ruminatie se pune atunci cand exista regurgitare repetata timp de cel putin o luna, care nu este atribuita unei alte probleme gastrointestinale. De asemenea, varsaturile nu apar in contextul anorexiei sau bulimiei.

De obicei, tulburarea de ruminatie este diagnosticata in copilarie. Este o tulburare rara, in general, insa trebuie ca specialistul sa se asigure ca nu este cauzata de o afectiune medicala subiacenta.

In timp ce tulburarea de ruminatie afecteaza, de cele mai multe ori, copiii mici, poate fi prezenta si la adulti. In special, persoanele care au dizabilitati intelectuale, tulburari de dezvoltare si anxietate severa sunt cele mai expuse riscului.

Daca specialistul in psihiatrie pediatrica suspecteaza o tulburare de ruminatie, va face o analiza medicala completa pentru a exclude alte probleme medicale. Este important sa nu se rateze nimic ce ar putea fi semnificativ. Uneori, atat tulburarea de ruminatie cat si boala de reflux gastroesofagian pot fi prezente impreuna.

Este usor sa se distinga tulburarea de ruminatie de alte tulburari de alimentatie, deoarece alimentele nu sunt digerate atunci cand pacientul vomita.

Sindromul de ruminatie nu implica nicio ingrijorare cu privire la greutate sau forma corpului. Adesea, regurgitarea este fie involuntara, fie cu o lipsa de constientizare a cauzelor. In cadrul acestei tulburari, pacientii regurgiteaza alimentele consumate anterior. Adesea pot mesteca din nou si inghiti alimentele care au fost regurgitate.

​Tratamentul

Vestea buna este ca tulburarea de ruminatie este tratabila. Si trebuie tratata intotdeauna, pentru ca pe langa problemele de malnutritie, aceasta poate avea implicatii sociale.

Respiratia diafragmatica profunda este foarte eficienta. Pacientul invata cum sa faca aceasta respiratie si apoi o poate practica singur. Chiar si copiii mici pot invata cum sa faca aceasta tehnica de respiratie.

Odata stapanita tehnica de respiratie, simptomele tulburarii de ruminatie se pot opri destul de repede.

Parintele poate lucra cu un specialist in psihiatrie pediatrica specializat in tehnici comportamentale. Atfel, parintele poate invata cum sa-si antreneze copilul sa se angajeze in respiratia diafragmatica atunci cand observa ca regurgiteaza.

In cazul copiilor mai mici sau a celor cu deficiente cognitive mai semnificative, alte tehnici comportamentale si de distragere a atentiei pot fi folosite pentru a reduce frecventa regurgitarii.