Panourile solare sunt din ce in ce mai populare iar acest lucru este bazat, in primul rand pe faptul ca sunt mai ieftine, odata cu trecerea timpului si cu dezvoltarea tehnologiei . Pentru cei care vor sa investeasca foarte putini bani in astfel de dispozitive exista panourile solare nepresurizate, foarte simple, ce contin panoul propriu zis, boilere de inox si suportul alaturi de accesorii, in timp ce, pentru cei care isi doresc eficienta cat mai mare exista panouri solare presurizate, ceva mai complexe, mai scumpe dar si mai eficiente.

Panourile solare presurizate pot fi de mai multe feluri si se pot incadra unui numar foarte mare de cerinte:

– Panouri solare presurizate integrate. Sunt realizate cu ajutorul tuburilor Heat Pipe care sunt in legatura directa cu boilerul. Acesta are atat rolul de schimbator, cat si de acumulator de caldura. Acest tip de panouri solare se folosesc pentru prepararea apei calde menajere si functioneaza cu ajutorul presiunii retelei de apa sau a hidroforului, pe toata perioada anului.

– Panouri solare presurizate cu preincalzire. La aceste panouri, tevile nu au legatura cu boilerul. Scopul lor este tot cel de producere a apei calde menajere. De regula sunt folosite pentru incalzirea apei in turism sau sunt folosite pentru incalzirea piscinelor. Principalul avantaj pe care il ofera acest tip de panouri este faptul ca functioneaza la aceeasi presiune cu instalatia de apa, ceea ce elimina necesitatea de a fi montat pe acoperisul casei. Astfel, daca nu poti sa iti incarci acoperisul cu greutatea unui panou solar, acesta este o solutie foarte buna.

– Panouri solare presurizate separate. Numele de panouri separate vine de la faptul ca boilerul poate fi montat departe de panouri. Astfel, acesta isi poate gasi locul in interiorul casei sau in orice alta locatie pe care o alege beneficiarul. Eficienta lor este aceeasi ca si in cazul panourilor prezentate mai sus.

Indiferent ce tip de instalatii solare alegi si ce tip de panou solar, decizia de a avea un astfel de dispozitiv acasa poate sa insemne foarte mult, atat pentru familia ta, cat si pentru natura. Chiar daca investitia nu este intotdeauna mica, este o investitie de viitor, care in timp se amortizeaza.