Utilaje profesionale pentru tamplarie de calitate

Nu poti face lucruri de calitate daca nu investesti in “calitate”, iar pentru un tamplar aceasta calitate presupune unelte moderne si aparatura care sa ofere siguranta si precizie. Munca titanica din spatele tamplariei este relativ nestiuta pentru cei care nu au de-a face cu domeniul. Insa, cei care lucreaza cunosc dificultatile, mai ales daca nu dispun de uneltele necesare pentru a prelucra lemnul. Tehnologia a permis dezvoltarea unor utilaje de tamplarie care sa faciliteze taierea, slefuirea, masurarea si transpunerea formelor cu relief pe suprafetele lemnoase indiferent de natura lor, “dura” sau “moale”.

Ce utilaje folosesc tamplarii?

-Circularul cu masa;

-Fierastraul cu banda (banzic vertical);

-Abrictul, masina pentru rindeluire si degrosare;

-Strungul pentru lemn;

-Banzicul orizontal.

Alegerea lamei fierastraului este foarte importanta pentru a putea mentine un cost redus pe taietura. Geometria piesei alese poate ingreuna procesul de taiere, acesta devenind mult mai dificil la tuburi si tevi decat la bare solide deoarece in timpul procesului banda executa doua tipuri de taieturi: din momentul in care banda de taiere penetreaza peretele interior al tevii, taietura este intrerupta intre cei doi pereti ai tevii care sunt taiati in continuare. Numarul de dinti al benzii are un rol foarte important in procesul de taiere al tuburilor si tevilor deoarece numarul de dinti care intra in contact cu piesa de lucru determina performanta si durabilitatea. In timpul taierii se actioneaza asupra dintilor cu o forta data de capul fierastraului care impinge lama in taietura si cu o forta de tragere data de deplasarea lamei prin taietura.

In cazul, in care doar unul sau doi dinti sunt in contact cu piesa de prelucrat, acestia pot fi alterati. Iar atunci cand prea multi dinti se afla in contact cu piesa, forta de pe fiecare dinte este prea mica si nu mai da randament pentru taiere. Taierea este incetinita sau nu se mai produce deloc.

Se recomanda ca cel putin trei dinti si nu mai mult de 25 sa fie intotdeauna in contact cu piesa de prelucrat. In acest interval nivelurile de soc sunt tolerabile, presiunea pe fiecare dinte este suficienta pentru a asigura taierea piesei de lucru si degajarea materialului eliminat in timpul procesului de taiere.

In ceea ce priveste utilizarea de strunguri pentru lemn, un aspect important in exploatarea acestora este reprezentat de masurile ce trebuie luate pentru operarea in conditii de siguranta.

Modelele de strunguri pentru lemn sunt echipamente ce pot fi utilizate pentru realizarea diferitelor piese, de la picioare pentru masa, trepte pentru scara, pana la bate de baseball.

Operatorii trebuie sa inspecteze cu atentie toate partile strungului inainte de a-l porni. Verificati ca toate elementele sunt montate corespunzator. Lemnul ce va trebui prelucrat trebuie sa fie inspectat cu grija inainte de a fi strunjit. Se recomanda alegerea unor bucati de lemn fara noduri sau crapaturi. Desigur multe fabrici folosec masinariile CNC pentru lemn care actioneaza cu aceleasi principii preucm un strung pentru lmen, insa sunt mult mai sigure pentru operatori.