“Noua reforma fiscala din Republica Moldova, adoptata in 2018, reprezinta un stimul pentru dezvoltarea mediului de afaceri local si are un impact pozitiv in special asupra domeniului imobiliar din Chisinau.”- a declarat Vlad Musteata, directorul companiei imobiliare ProImobil, companie lider pe piata moldoveneasca.

Potrivit acestuia, dupa aprobarea noului pachet legislativ, Moldova a devenit mult mai atractiva pentru investitorii imobiliari. “Impozitele pentru investitori au fost reduse considerabil. Daca pana in prezent, castigurile de capital rezultate in urma vanzarii de bunuri imobiliare au fost de 9%, acum taxa a fost micsorata pana la numai 2,2%. Aceasta este o taxa foarte mica, atat pentru investitorii locali, cat si pentru cei straini. ”

Un alt avantaj accentuat de directorul ProImobil, Vlad Musteata, este faptul ca impozitele mai mici pe achizitiile imobiliare au favorizat o crestere a vanzarilor de credite, inclusiv Programul Prima Casa, care a contribuit la cresterea preturilor pentru imobiliare in Romania.

Vlad Musteata a adaugat ca reforma a adus transparenta in domeniul vanzarilor de locuinte, pentru ca impozitele mai mici incurajeaza proprietarii sa declare pretul real al locuintelor, fara reticente.

Reforma fiscala deschide usile tarii atat pentru fondurile de investitii interne, cat si pentru cele externe. Pe masura ce impozitele scad, profitul promite sa creasca. Diferenta de 6,5% se face simtita atunci cand se aplica la sume mari de bani, iar domeniul imobiliar functioneaza exact la aceasta magnitudine.

Un nou paradis fiscal in Moldova?

Noua reforma fiscala aprobata in Republica Moldova consta in urmatoarele:

-Scaderea impozitelor pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%;

-Reducerea contributiilor sociale ale angajatorului de la 23% la 18%;

-Majorarea scutirii personale de la 23% la 18%;

-Reducerea contributiilor sociale din partea angajatorilor in domeniul agriculturii de la 16% la 12%;

Impactul pozitiv al acestei reforme nu se va rasfrange numai asupra sectorului imobiliar. Masurile pro-business luate recent vor avea efecte economice si sociale pozitive. Acestea vor conduce la noi locuri de munca, la cresterea exporturilor si la descresterea ratei de emigrari, concluzioneaza Vlad Musteata.

Pentru Moldova, un stat care are o rata anuala a emigrarii destul de ridicata si o nevoie continua de locuri de munca bine platite, cele mai recente masuri reprezinta o mare oportunitate. Reforma fiscala este un pas imens inainte catre un viitor mai bun pentru intreaga tara.

https://proimobil.md/ro