Daca ai ceva de vopsit, indiferent ca este un gard, un perete sau o masina, cea mai buna solutie pe care o ai la indemana este pistolul de vopsit. Este adevarat ca poti intotdeauna sa alegi pensula si trafaletul, insa acestea nu ofera precizia pe care o ofera un pistol si nici nu ofera economia uriasa de timp pe care o ai atunci cand folosesti un pistol. Este adevarat ca pistoul de vopsit costa, insa partea buna este ca intr-un timp relativ scurt costul va fi amortizat.

Cum alegi cel mai bun pistol de vopsit?

In primul rand, trebuie sa te gandesti la ce ai de vopsit si la cat de des vei volosi pistolul. Daca vrei sa vopsesti la modul profesional, poti opta pentru produse profesionale cum sunt cele de la Anestiwata. Daca vrei sa vopsesti o singura data un perete si stii ca nu mai ai nevoie de pistol ulterior sau ca il vei folosi foarte rar, un pistol hobby este cel mai atractiv.

Daca stii ce cauti, poti descoperi ca exista mai multe tipuri de pistoale, diferentiate de tehnologia pe care o folosesc:

  • Pistoale cu aer comprimat;
  • Pistoale fara aer;
  • Pistoale HVLP.

Pistoalele cu aer comprimat functioneaza pe baza de aer sub presiune si asigura o vopsea aplicata uniform si subtire. Acestea se mai numesc si atomizoare.

Pistoalele HVLP sunt tot un fel de pistoale cu aer comprimat, insa pulberizeaza direct cu ajutorul aerului care iese din dispozitiv. Nu sunt foarte precise, insa sunt excelente in incaperi inchise.

Pistoalele fara aer comprimat sunt potrivite pentru vopsirea zidurilor sau vopsirea gardurilor. Acestea se folosesc de presiunea din rezervor pentru a proiecta vopseaua pe suprafata dorita si sunt extrem de eficiente atunci cand vine vorba despre productivitate.

Daca stii care este tipul de pistol pe care ti-l doresti este timpul sa tii cont si de alte detalii:

  • Tine cont de marimea rezervorului de vopsea. Nu trebuie sa fie nici foarte mare, in asa fel incat sa faca pistolul greu de utilizat, insa nici foarte mica, in asa fel incat sa necesite multe incarcari repetate. In general, rezervorul trebuie sa aiba intre 500 si 800 de mililitri;
  • Tine cont de volumul de vopsea dispersat. Un volum mediu se situeaza intre 50 si 100 de mililitri de vopsea pe minut;
  • Tine cont de puterea pistolului. In ceea ce priveste puterea, ai de ales intre pistoale cu valori intre 200 si 650W. Este bine sa optezi pentru un pistol puternic doar daca ai frecvent lucrari de anvergura.

Un pistol de vopsit poate fi unul dintre acele dispozitive pe care nu le folosesti foarte des, dar care te ajuta in cele mai solicitante momente. Tocmai de aceea, este bine sa il ai mereu in casa.