Il cunoastem cu totii si circulam pe el, fie ca mergem in vacanta, la munca sau la magazin. Asfaltul este un material versatil care poate fi folosit in numeroase aplicatii in constructii, inclusiv in pavarea curtilor, drumurilor si a parcarilor. Acest material ofera numeroase avantaje, inclusiv durabilitatea, rezistenta la uzura si usurinta in intretinere. Iata cateva dintre modurile in care asfaltul poate fi folosit:

  1. Pavarea curtilor: Asfaltul este unul dintre cele mai populare materiale utilizate pentru pavarea curtilor si poate oferi o suprafata lisa si sigura pentru parcarea masinilor, dar si pentru recreere.
  2. Pavarea drumurilor: Asfaltul este un material ideal pentru pavarea drumurilor, deoarece este durabil, rezistent la uzura si poate suporta traficul greu. Acest material poate fi modelat pentru a se potrivi cu forma drumului, oferind o suprafata sigura si lina pentru conducatorii auto.
  3. Pavarea parcarilor: Asfaltul este un material popular pentru pavarea parcarilor, deoarece poate suporta traficul greu si poate fi modelat pentru a se potrivi cu forma spatiului disponibil. Acesta poate fi, de asemenea, marcat cu linii pentru a delimita zonele de parcare.
  4. Repararea drumurilor si a parcarilor: Asfaltul poate fi folosit pentru a repara zonele deteriorate din drumuri si parcari, inlocuind astfel materialul vechi si deteriorat. Acest lucru poate oferi o suprafata sigura si lina, precum si o durabilitate crescuta.
  5. Aplicatii industriale: Asfaltul poate fi, de asemenea, folosit in aplicatii industriale, cum ar fi acoperirile pentru terenurile de sport sau platformele pentru echipamente grele.

Cate tipuri de asfalt exista?

In general, sunt folosite 3 tipuri de asfalt: BA8, BA16 si BA25.

Tipul de asfalt BA8 este recomandat pentru zone cu trafic usor sau pietonal, precum alei din curte. Desi poate fi utilizat pentru aceasta scop, nu este cea mai potrivita alegere pentru parcari, deoarece se poate uza destul de rapid.

BA16, pe de alta parte, este cel mai des utilizat pentru suprafete destinate circulatiei autovehiculelor. Acesta nu poate rezista la greutati foarte mari, dar este o solutie adecvata pentru realizarea aleilor din fata casei sau a parcarilor.

In ceea ce priveste BA25, aceasta este cea mai puternica mixtura disponibila pe piata. Este recomandat sa fie utilizat pe strazile cu tonaj mare si functioneaza ca un pont de legatura intre suportul de baza (pietris, nisip, etc.) si asfaltul de tip BA16, care este mai confortabil pentru circulatie.