Cafeaua reprezinta pentru multi dintre noi „combustibilul” care ne da energie si ne tine in priza pe tot parcursul zilei. Obiceiul de a incepe ziua cu o cafea si de a mai bea 1-2 pana ajungem seara acasa nu este unul nociv, insa excesele pot deveni daunatoare, generand mai multe probleme de sanatate.

Pentru ca multi le ignora, sau inca nu sunt constienti de riscurile pe care le presupune consumul excesiv de cafea iti prezentam principalele probleme pe care acest obicei le genereaza.

Oboseala si somnolenta

Pare paradoxal, dar cafeaua pe care o bei pentru a te trezi complet dimineata si a te umple de energie pe parcursul zilei, poate genera stari de oboseala si somnolenta, daca o consumi in exces. Aceste stari apar pe timpul zilei si se datoreaza cofeinei, care, intr-o cantitate prea mare, creeaza o falsa senzatie de energie, urmata la scurt timp de moleseala si de senzatia de epuizare. Astfel, daca vei bea mai mult de 2-3 cafele la birou pentru a face fata task-urilor zilnice, efectul ar putea fi unul total opus, facand-te sa iti pierzi concentrarea si cheful de munca.

Boli cardiovasculare

Cofeina in exces dauneaza si sanatatii inimii, mai ales daca fiecare cafea pe care o consumi este insotita si de o tigara. Astfel, s-a stabilit ca riscul de infarct miocardic creste cu fiecare ceasca de cafea consumata in plus.

De asemenea, cercetatorii au mai constatat ca printre efectele consumului de cafea se numara si cresterea ritmului cardiac, ca urmare a stimularii muschiului inimii. Pe termen scurt, acest fapt este lipsit de riscuri, insa un ritm accelerat al inimii pe o perioada mai lunga de timp, duce la aparitia de probleme cardiace.

Insomnie

Este de notorietate faptul ca nu se recomanda consumul de cafea la orele serii, din cauza faptului ca aceasta poate genera insomnii. Nu toate persoanele au insomnie de la cafea, acest lucru depinzand in functie de toleranta fiecaruia la cafeina, insa acea energie data de o ceasca de cafea poate intarzia aparitia somnului. Cantitatea de cofeina consumata se elimina din organism in decurs de 12 ore, astfel sa o cafea bauta dimineata re poate tine in priza pe tot parcursul zilei, iar fiecare cafea consumata in acest interval te-ar putea tine treaz noaptea.

Creste riscul de osteoporoza

Consumul a mai mult de trei cesti de cafea pe zi, se va resimti dupa o anumita varsta si la nivelul sistemului osos, mai ales in randul femeilor. O cantitate mai mare de 300 de miligrame de cafeina pe zi slabeste oasele, favorizand aparitia osteoporozei. Pacientii cu aceasta boala sunt mult mai predispusi la fracturi, din cauza deficitului ce calciu, iar in cazul unor accidente oasele se refac mult mai greu sau chiar nu se mai refac niciodata.

Dependenta si sevraj

Un consumator impatimit de cafea va ajunge la un moment dat sa fie dependent de cafeina, dependenta manifestandu-se atat pe plan fiziologic cat si psihic. Persoanele ajunse in aceasta situatie simt ca nu pot sa traiasca fara cafea, iar daca incearca sa se abtina sau sunt private de cafeina, pot intra in sevraj. Acesta se manifesta prin dureri de cap, insomnii, oboseala si scaderea capacitatii de concentrare. In multe cazuri, aceste stari pot duce la depresie, iar atunci se impune nevoia de asistenta de specialitate.

Cafeaua Kafune si produsele complementare nu prezinta nici un risc in cazul unui consum moderat, asta insemnand 1-2 maxim 3 cesti pe zi. Riscurile apar de la 4-5 cafele zilnic, si cresc proportional cu cantitatea de cafeina consumata. Primele semne ca ai depasit limita sunt tremurul mainilor, aparitia palpitatiilor si a arsurilor la stomac. Cand apar aceste simptome, este recomandat sa nu mai consumi cafea in ziua respectiva, iar pe viitor sa incerci sa te mentii in limita celor 2-3 cesti zilnic.