Un mediu sănătos este necesar vieții umane. Apa potabilă, aerul respirabil și mâncare comestibilă sunt unele dintre resursele necesare supraviețuirii. Însă, în același timp, omenirea nu poate menține un standard dezirabil de viață fără consumul resurselor naturale, fapt care dăunează mediului înconjurător. Pe lângă aceasta, utilizarea resurselor naturale le reduce disponibilitatea și poate duce la absența materialelor necesare hranei, apei și combustibililor. Activitatea umană dăunează mediului și poate duce la apariția problemelor de sănătate, poate crea zone care nu pot fi locuite și poate reduce standardul de viață la nivel mondial. Atunci când vorbim de protecția mediului, omenirea se protejează atât pe sine, cât și locul în care își duc viața.

Reciclarea pentru protecția mediului

Când folosim obiecte pe bază de aluminiu, sticlă sau hârtie avem două opțiuni: să le aruncăm sau să le reciclăm. Evident, ce-a de-a doua opțiune este cea mai bună pentru protecția mediului. Dacă le aruncăm la gunoi, ele vor ajunge la gropile de gunoi, ceea ce duce la suprafețe și mai mari acoperite de deșeuri. Gropile de gunoi sunt toxice și deci periculoase pentru mediu. De asemenea, aruncarea lor înseamnă că și mai multe resurse naturale vor fi necesare pentru a produce conserve, hârtie și sticle – procese care poluează aerul și apa. Reciclarea acestor obiecte este un pas important în protecția mediului: ele pot fi refolosite, reducând astfel nevoie de defrișări repetate sau de exploatarea siturilor pentru alte materiale.

Există programe care plătesc oamenii pentru reciclarea obiectelor pe care le folosesc (aluminiu, sticle, telefoane mobile și unele tipuri de metale). Pentru protecția mediului oamenii pot refolosi și alte obiecte: cutiile goale pot fi folosite la livrarea lucrurilor prin poștă, iar cutiile de plastic pot fi folosite la depozitarea lucrurilor prin casă (evident, după ce sunt bine curătațe). Toți acești pași mici reduc nevoia pentru crearea de gropi de gunoi mai mari și contribuie la protecția mediului.

Compost

Producerea compostului se bazează pe reciclarea resturilor menajere și transformarea lor în îngrășăminte pentru plante. Activitatea are mai multe beneficii pentru protecția mediului, incluzând reducerea utilizării pesticidelor și îngrășămintelor chimice. Compostul hrănește solul cu surse naturale de nutrienți ca nitrogen, potasiu și fosfor – toate necesare creșterii plantelor. Unele tipuri de compost pot scade gradul de contaminare al solului și îl hrănesc pentru a ajuta la creșterea plantelor. Compostul luptă împotriva poluării și, din cauza eliminării nevoii pentru îngrășăminte chimice, te poate ajuta să și economisești bani serioși – totul în numele protecției mediului.

Conservarea energiei

Producția și utlizarea energie sunt unele dintre principalele cauze ale poluării și epuizării resurselor naturale. Conservarea energiei nu numai că reduce consumul acesteia (și automat al nevoii de producție), dar protejează mediul prin reducerea efectelor negative ale arderii combustibililor fosili. Astfel, nu numai că lucrăm pentru protecția mediului, dar facem și economii serioase prin reducerea facturilor la energie.

Există mai multe metode prin care poți folosi inteligent energia și prin care îți poți dezvolta obiceuri care conservă energia. De exemplu: poți crea un sistem tip carpool – prin transportul mai multor oameni într-un singur vehicul, vei putea economisi benzină și bani și astfel se va reduce numărul de autovehicule din oraș.

Utilizarea termostatelor programabile în căminul tău reduce consumul de energie. De asemenea, aparatele lăsate în standby jocă un rol care nu trebuie neglijat la plata facturii.

Conservarea apei

Deși 75% din planetă este acoperită cu apă, doar 1% este apă potabilă. Poluarea apei și deșeurile reduc cantitatea de apă consumabilă și poate duce la crize ale acestei resurse atât de importante. Pentru protecția mediului, repararea rețelelor de alimentare cu apă este o metodă simplă care poate reduce consumul cu mii de litri pe an. Mașinile de spălat vase nu trebuie pornite decât atunci când sunt pline. Dușurile scurte, bateriile de duș cu control de consum și rezervoarele de toaletă cu consum redus pot ajuta la evitarea irosirii apei în propriul cămin.

Sustenabilitatea

O viață sustenabilă din punct de vedere al protecției mediului înseamnă mai mult decât acțiuni individuale de ecologie (reciclare, conservarea energiei și apei, controlul poluării). Mai important decât acești pași, protecția mediului se bazează pe principiul general că oamenii ar trebui să reducă sau să elimine cu totul deșeurile pentru a duce la scăderea nevoii pentru resurse naturale.

O viață sustenabilă este esențială pentru a preveni omenirea de la epuizarea resurselor naturale, incluzând terenul fertil și arabil, aerul respirabil și apa potabilă.

Sustenabilitatea este integrarea metodelor eco-friendly în stilul de viață zilnic eliminând excesele de consum.

Alte idei pentru protecția mediulu

Există o listă lungă de acțiuni care pot ajuta la protecția mediului. Folosiți oțet pentru a curăța podelele, bicarbonat de sodiu și săpun de Castilia pentru vasul de toaletă. Rularea laptopurilor pe baza bateriei și încărcarea lor numai atunci când bateria este goală reduce consumul de curent electric. Panourile solare sunt o soluție bună pentru nevoile energetice ale unei gospodării fără utilizarea combustibililor fosili.

Programele comunitare de plantare a copacilor pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului și oferă adevărate insule împotriva caniculei. Copacii pot elimina și anumiți agenți contaminanți de mediu.

Mașinile electrice și alte vehicule care folosesc combustibili alternativi pot ajuta la protecția mediului prin eliminarea smogului și gazelor de seră.

De asemenea, consumatorii pot alege să cumpere produse fabricate într-o manieră bio (produse din materiale reciclate).

Pentru mai multe detalii despre cum poți participa activ la protecția mediului, intră pe Green-Report.ro și descoperă cele mai noi și eficiente metode pentru un stil de viață cu adevărat verde!

Sursa http://www.ghid-info.ro/casa-familie/232-cum-putem-ajuta-la-protec%C8%9Bia-mediului.html