Albina Carpatina va impartaseste cinci secrete ale mierii de calitate superioara. Acestea se leaga de metodele traditionale de deosebire a mierii naturale, produsa de albine in stupi, de mierea „imbogatita” cu tot felul de adaosuri artificiale. La intrebarile despre miere raspunde managerul de la Apicola Pastoral Georgesu, o afacere cu o traditie si o experienta de un sfert de secol.

Sa vorbim putin despre Apicola Pastoral Georgescu si despre marca comercializata de aceasta, Albina Carpatina.

Albina Carpatina s-a nascut, pentru noi, in 1991. Aveam deja o experienta considerabila in apicultura la acea data, iar preocuparea pentru un stil de viata sanatos ne-a impins sa incepem sa impartasim din valorile si produsele noastre cu cei interesati. De 25 de ani promovam produse apicole de calitate, pentru proprietatile terapeutice deosebite pe care acestea le detin. In prezent, produsele care poarta eticheta Albina Carpatina pot fi cumparate fie prin intermediul site-ului apicola.ro, fie la supermarketuri gen Cora, Carrefour sau Mega Image ori in magazinele de produse naturiste. Fiecare borcan de miere este natural, iar toate produsele pe baza de miere sunt facute conform cu normele nationale si europene de calitate si avem certificarile sa dovedim asta. Misiunea noastra este sa sustinem un mod de viata sanatos, prin consumul de miere de albine naturala, fara adaosuri sau siropuri artificiale.

Care sunt efectele unui consum regulat de miere de albine asupra corpului uman?

Sa nu uitam ca vechii greci considerau mierea de albine ca fiind hrana favorita a zeilor din Olimp (asimilata ambroziei, cea care le conferea nemurirea si care era adesea legata strans de nectar), si o administrau sportivilor inainte ca acestia sa participe la Olimpiade. De altfel, majoritatea populatiilor au cunoscut proprietatile minunate ale mierii de albine si au folosit-o atat in scopuri terapeutice, cat si in scopuri ritualice. Mierea naturala de buna calitate, minim prelucrata, poate fi un aliat valoros in preventia a numeroase boli, de la temutul diabet si pana la adesea banala constipatie. Este antiseptica, cicatrizanta, tonifiata si energizanta si, in plus, este delicioasa. Un adevarat aliment-minune din sanul naturii!

Cum putem sa ne asiguram ca mierea pe care o consumam este una de buna calitate si nu este imbogatita cu substante care, pe termen lung, sa ne imbolnaveasca?

Orice apicultor cu traditie stie sa examineze un borcan de miere si sa isi dea seama rapid daca aceasta este de buna calitate sau una inferioara standardelor. Un test organoleptic care sa inspecteze densitatea mierii, gustul si mirosul acesteia, dar si culoarea poate dezvalui adevarul despre felul in care a fost produsa mierea respectiva.
In functie de tipul mierii, aceasta are o culoare caracteristica, care este data de culoarea polenului care a produs mierea. Astfel, mierea de salcam va fi deschisa la culoare, aproape translucida, in timp ce mierea de mana, de examplu, trebuie sa aiba o culoare cat mai inchisa. Lichidul din interiorul borcanului trebuie sa fie vascos si dens – daca punem o lingurita de miere intr-un pahar cu apa, aceasta nu se va dizolva imediat, ci se va depune pe fundul canii.
Gustul trebuie sa fie echilibrat, specific fiecarui tip de miere in parte, iar mirosul nu trebuie sa fie prea puternic – o miere prea parfumata trebuie sa fie un semnal de alarma! Nu in ultimul rand, trebuie sa urmarim gradul de cristalizare al mierii – mierea naturala are tendinta sa cristalizeze in timp, iar mierea de salcam este singura care cristalizeaza mai greu, in vreme ce rapita se solidifica la cateva zile dupa recoltare. Zaharisirea nu afecteaza cu nimic proprietatile mierii de albine.