​Ce este sindromul de tunel cubital?

Sindromul de tunel cubital apare atunci cand nervul ulnar (cubital), care porneste din zona gatului si se termina in degete, trecand prin tunelul cubital (acesta fiind situat la nivelul portiunii interne a oaselor cotului – epicondilul medial) este comprimat si devine inflamat sau iritat.

Denumit si nevrita nervului ulnar (cubital), sindromul de canal cubital face parte din categoria neuropatiilor periferice de compresie a membrului superior si se manifesta, la inceput, prin amorteli si furnicaturi in degetele 4 si 5, adica in inelar si in degetul mic. De luat aminte ca aceste simptome le intalnim si la sindromul de canal Guyon, prin urmare afectiunile trebuie diferentiate, deoarece au tratament diferit.

Un video practic despre semnele de afectare a nervului ulnar poti vedea aici.

​Care sunt cauzele sindromului de tunel cubital?

Deoarece se dezvolta din cauza compresiei, elongarii sau iritatiei nervului ulnar la nivelul cotului, sindromul de tunel cubital apare cel mai adesea la persoanele care isi folosesc des cotul. Printre factorii favorizanti se numara microtraumatismele dese ale cotului, mentinerea antebratului pe brat intr-o flexie fortata (cum ar fi sustinerea telefonului la ureche un timp indelungat) sau vibratiile la nivelul cotului. De asemenea, sindromul poate aparea ca efect posttraumatic dupa o fractura la nivelul cotului sau poate avea la baza o alta boala, cum ar fi diabetul.

In functie de particularitatea anatomica de traversare a cotului de catre nervului ulnar, unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa dezvolte neuropatia de ulnar. Nervul ulnar trece printr-un sant osos compus din olecran si epicondilul humeral medial si este acoperit de fascia muschiului flexor ulnar al carpului. Cand antebratul este flexat pe brat, se realizeaza o elongare cu compresie a nervului. Din cauza acestei compresii, transmiterea semnalului nervos este diminuata si perturbata.

​Care sunt simptomele sindromului de tunel cubital?

  • amorteala si furnicaturi in degetul 4 si 5, mai ales atunci cand cotul este indoit;

  • durere de mana;

  • stangacie si aderenta slaba din cauza slabiciunii musculare din bratul si mana afectate;

  • durere in interiorul cotului.

Simptomele sindromului tunelului cubital pot fi similare cu semnele altor afectiuni sau probleme de sanatate, cum ar fi epicondilita mediala (cotul jucatorului de golf) sau sindromul de canal Guyon. Acesta este unul dintre motivele pentru care consultarea unui medic specialist in chirurgia mainii este extrem de importanta.

​Diagnosticarea sindromului de tunel cubital

Inainte de toate, medicul specialist (chirurgul de mana) intreaba pacientul despre debutul si evolutia simptomelor, impactul acestora asupra activitatilor de zi cu zi, etc.

Apoi, se realizeaza cateva teste specifice de evaluare a functiei nervului ulnar, cum ar fi testul Froment (analizeaza functia motorie a nervului ulnar).

Exista cazuri in care pot fi necesare teste suplimentare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului. Aceste teste includ electromiografia (pentru a verifica functia nervului si a muschilor antebratului controlati de nervul ulnar) si ecografia (pentru a observa oasele cotului si a vedea daca exista posibilitatea unei artrite sau a pintenilor ososi in cot).

​Metode de tratament

Daca boala este in faza incipienta, poate fi tratata medicamentos, cu antiinflamatoare (corticoizi sau nesteroidiene). Daca, insa, este in faza medie sau avansata, se poate trata doar prin interventie chirurgicala, aceasta implicand eliberarea nervului ulnar de sub fascia muschiului flexor ulnar al carpului si deschiderea canalului cubital.

Mai multe detalii despre cum se manifesta si cum se trateaza un sindrom de tunel cubital poti citi aici.