In contexul globalizarii, toata lumea intelege importanta invatarii a cel putin o limba straina. La maturitate, aceasta te ajuta sa obtii joburi mai bune, sa calatoresti si sa iti maresti cercul de cunostinte, fara limitari geografice sau lingvistice. Insa procesul lung si anevoios de invatare incepe inca din copilarie si cade pe umerii deja obositi ai parintilor. Acestia trebuie sa se intereseze, in numele educatiei copiilor lor, de cele mai bune programe si de cei mai buni profesori care sa faciliteze invatarea unei limbi straine inca de atunci cand copilului ii este cel mai usor sa invete.

Copiii nu au creierul structurat asemenea adultilor. Ei se nasc cu o abilitate incomensurabila de a absoarbe informatii si de a retine lucruri. Aceasta abilitate se mentine la copii pana pe la varsta de 7 ani si joaca un rol esential in dezvoltarea lor ulterioara. De aceea, pentru un copil, varsta ideala pentru a incepe sa invete o limba straina este cu mult inainte de varsta scolara.

Intr-adevar, perioada intre 0 si 7 ani este cea mai propice dezvoltarii de conexiuni neuronale asociate invatarii limbilor straine. Chiar daca un copil nu poate vorbi – deci, este incapabil sa reproduca sunetele pe care le aude – bebelusul isi va crea rapid abilitatea de a distinge intre ele sunetele si, apoi, de a le identifica cu usurinta atunci cand acestea sunt folosite. Deci, primul pas pentru a dezvolta aceasta abilitate este sa il expunem pe copil cat mai mult limbii pe care dorim sa o invete. Desi tentatia ar fi sa il inconjuram pe cel mic cu desene animate in limba respectiva, este dovedit ca toate cunostintele se acumuleaza mai usor daca copilului ii este vorbit in mod direct, de catre o alta persoana. De aceea, in aceasta parte a vietii, este indicat ca parintii sa interactioneze cu copiii folosind limba care se doreste a fi invatata.

In jurul varstei de 3 ani, in creierul copiilor se produc o serie de modificari care ii transforma pe cei mici in centrul propriului univers, dar si care le permit, pentru prima data, sa reproduca corect si coerent sunetele la care au fost expusi in copilarie. Copiii incep sa foloseasca propozitii si fraze pentru a se face intelesi in limba cu care au fost obisnuiti de mici. Aceasta este perioada ideala pentru a incepe cursuri cu o structura adecvata sau de a aduce acasa pe cineva care sa consolideze aceste cunostinte. Copilul stie mult, insa are nevoie de ajutor pentru a constientiza si a structura informatiile de care dispune, astfel incat acestea sa fie corecte si folositoare in cadrul unei conversatii.

Incepand cu varsta de 5 ani, copiii pot fi integrati cu success intr-o clasa avansata care studiaza aceasta limba. Ei incep sa invete notiuni de gramatica si de sintaxa pe care le inteleg si le aplica cu usurinta. Este momentul cel mai bun pentru a inscrie copilul la cursuri de limbi straine sau pentru a incepe cursuri in particular.

In concluzie, cel mai bun sfat pentru parintii care isi doresc un copil poliglot este, in primul rand,  sa isi expuna cat mai mult copilul la limbi straine, incepand chiar de la primele luni de nastere si, in al doilea rand, sa nu ezite sa apeleze la cursuri de limbi straine special concepute pentru copii si adolescenti.