La capatul unei calatorii de mai bine de 2840 kilometri, adunand apele unui vast bazin hidrografic ce ocupa mai mult de 80% din suprafata Europei, Dunarea (al doilelea rau ca lungime de pe continent) in ultimii 16000 de ani a construit la varsarea in Marea Neagra una din cele mai frumoase delte din Europa, poate chiar din lumea intreaga. Delta Dunarii este renumita ca fiind una din cele mai intinse zone umede de pe Pamant.
Geomorfologia actuala a Deltei Dunarii este rezultatul interactiunii dintre fluviu si mare in era holocena, cand nivelul marii a ajuns aproximativ la nivelul actual, exista ceea ce s-ar defini Golful Dunarii.

La gura sa, intre promontoriul Jibrieni la nord si promontoriul Murighiol-Dunovat, la sud, s-au format dunele Letea-Caraorman. Materialul aluvional a fost transportat spre nord de catre curentii marini, de-a lungul marii, pana la gurile de varsare ale raurilor Nistru, Bug si Nipru.
Bratul cel mai vechi al Dunarii, Sfantu Gheorghe, se desprindea din rau printr-un pasaj larg situat in partea de sud ale dunelor Letea-Caraorman, formand Delta initiala a Dunarii: prima Delta a Sfantului Gheorghe.
Al doilea brat al Dunarii, Sulina, a inceput sa se formeze cand Bratul Sfantu Gheorghe a fost blocat partial de sedimente. Bratul Sulina transporta cantitati de sedimente tot mai mari, creand astfel propria delta: Delta Sulina.
In acelasi timp, in partea de sud a acestei zone, se forma o alta mica delta, Delta Cosnei, nascandu-se din bratul secundar Dunovat. Delta Sulina a inceput sa se erodeze progresiv, in timp ce Bratul Chilia, la nord si Bratul Sfantu Gheorghe, la sud, au construit propriile lor delte: Delta Chiliei si Delta Sfantu Gheorghe.
Aceste doua delte s-au format prin depunerea de aluviuni, in timp ce sedimentele transportate de curentii marini s-au acumulat la nord de Bratul Chilia si au format structura de la Jibrieni.
Actuala configuratie a Deltei Dunarii se datoreaza ultimelor inaltari ale Marii Negre, care intensifica procesul de sedimentare si, in consecinta, duce la formarea meandrelor si la ramificarea bratelor principale.
In continuare, se fac studii pentru identificarea schimbarilor ce au loc la gurile diverselor brate ale Dunarii, folosind chiar si imagini din sateliti. Se urmareste evolutia insulei din bariera Sacalin, cautand o intelegere a consecintelor asupra intregii zone de coasta.
Iubitorii de natura, de liniste, dar si de aventura sunt asteptati in Delta Dunarii in orice perioada a anului. Cazare in Delta este accesibila tuturor si oricarui buzunar, iar conditiile oferite satisfac si cei mai exigenti turisti.