Acum, mai mult ca oricand, tot mai multi oameni sufera de dureri de gat si spate. Un studiu recent efectuat a estimat ca un procent intre 15 si 20% din romani au dureri de gat si altele care provin de pe urma acesteia (dureri de cap,de umeri,de spate etc) pot fi o sursa constanta de tulburari in viata. Daca v-am propune ceva simplu, cum ar fi un masaj terapeutic, ce va ajuta la imbunatatirea stilului de viata,salvand zile pierdute din cauza durerilor, ati profita?

Multi sustin ca stilul nostru de viata (sau,mai corect,stilul de lucru) este de vina pentru durerile de gat. Majoritatea stam intr-un scaun mare parte a zilei, cocosati peste o tastatura, ne miscam doar gatul de-a lungul tastaturii. Cei care lucreaza intr-un stand de vanzare tin gatul indoit. Exista foarte multe joburi care necesita incordarea gatului. Stresul poate cauza inclestarea muschilor gatului, intrucat gandurile noastre au miscari muscular corespondente. Aceste dureri pot fi cauzate de accidente, lovituri sau chiar din cauza dormitului intr-o pozitie nefireasca.

Indiferent ca suferi de dureri de gat de scurta durata, sau durere cronica, acest website iti recomanda un masaj terapeutic – poate fi de un real ajutor. Specialistii recunosc si recomanda terapia de masare a gatului ca o masura eficienta pentru tratarea durerilor de gat, pentru urmatoarele motive:

  •   spre deosebire de medicamente, care iti pot da o stare de ameteala in timp ce isi fac efectul, masajul nu contine chimicale;
  •   la cateva ore dupa ce ati luat medicamente de durere,efectele de calmare palesc, fiind nevoie de doze suplimentare;
  •   medicamentele doar mascheaza simptomele de durere si nu actioneaza supra cauzei acesteia; si
  •   un masaj terapeutic pentru gat antreneaza structura muscular/osoasa a corpului, ceea ce este o forma mult mai durabila a combaterii durerilor de gat.

Specialistii in acest tip de masaj sunt invatati sa puna accent asupra acelor grupe de muschi ce pot ajuta la inlaturarea durerii (muschii scaleni, sternocleidomastoidieni, hioizi, muschiul lung al gatului, muschiul lung al capului), lucrand la relaxarea si alungirea muschilor incordati si scurtati.

Un masaj terapeutic ajuta la intinderea gatului (si a sirei spinarii), ceea ce e foarte important; dar mai important in controlul durerii este intinderea si extinderea gatului in mod regulat. Beneficiile unei intinderi echilibrate este ca muschii sunt antrenati si reeducati sa creeze spatiu, decat neantrenat si facand loc tensiunii musculare care, odata cu gravitatea, creeaza forte de compresie in incheieturile noastre. Fortele de compresie pot afecta cartilaje, crea inflamatii, cauza deformari osoase, contribui la tendinite si totodata diminueaza circulatia sanguina.