Toti operatorii economici romani trebuie sa isi  analizeze relațiile cu furnizorii si desigur si cu clientii din Uniunea Europeana.

Aceasta este necesara pentru categoriile de operatiuni al caror regim de TVA va suferi modificari incepand cu data de 1 ianuarie 2020.

Modificarile survin ca urmare a aplicarii unei noi directive europene in ceea ce priveste remediile rapide.

Modificarile care ar urma sa intre în vigoare la începutul anului viitor se refera in principal la uniformizarea regimului de TVA aceasta aplicandu-se in toate statele membre.

Modificarile care ar urma sa survina sunt referitoare la simplificarea atat  pentru structurile de stocuri la dispozitia clientului cat si vanzarile in lant, aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri prin introducerea unor conditii mai stricte.

Masurile vor fi bazate pe un set u de reguli privind raportararile și documentele justificative acestea fiind aplicabile tuturor statelor membre UE. Remediile rapide, asa cum sunt ele denumite, reprezinta un pachet de masuri care vor uniformiza toate reglementările in materie de TVA care se aplica tranzactiilor intracomunitare fiindca s-a constatat de-a lungul timpului ca sunt tratate diferit de catre unele statele membre.

Pachetul de remedii este reglementat de Directiva Consiliului UE 1910/2018 fiind completat de Regulamentul european 1912/2018 care de la data de 1 ianuarie 2020 va fi direct aplicabil in toate statele membre .

Astfel , pana la 31 decembrie 2019 si tara noastra are obligatia sa transpuna in Codul Fiscal prevederile Directivei si desigur sa modifice Ordinele ministrului de finanțe care fac referire la operațiunile al căror regim de TVA va fi diferit incepând cu 1 ianuarie 2020.

Exista nemultumiri ale marilor companii in acest sens intrucat considera ca acestea sunt masuri fiscale semnate nejustificat în regim de urgenta avand incorporate stimulente fiscale care exista doar pe hartie fara a se putea materializa.,

Totodata si lipsa digitalizării este un impediment major in aplicarea directivei respective.

Trebuie sa se tina cont ca prevederile acestui Regulament vor fi implementate incepand cu data mai sus mentionata si vor produce efectele de rigoare iar necorelarea lor cu legislația actuala ar putea crea confuzie printre operatori cu privire la obligațiile ce le revin.

In concluzie, operatorii romani ar trebui sa identifice in scurta perioada ramasa de timp,  tranzactiile al caror regim de TVA ar fi modificat ca urmare a remediilor rapide.

Totodata este recomandat ca agentii economici sa-si inceapa discutiile cu partenerii de afaceri pentru implementarea clauzelor comerciale la noile reguli aplicabile incepand cu prima zi din anul 2020.

Implementarea tardiva sau incompleta a modificarilor de TVA pentru tranzactii care inclus aplicabilitatea noilor reguli poate conduce la amenzi in cadrul controalelor ANAF sau obligații fiscale suplimentare .

Asadar, informati-va cu privire la noua directiva pentru a respecta legislatia comerciala in vigoare.