Dieta vegetariana, care este o alternativa sanatoasa la dieta ce contine carne, se concentreaza in principal pe obtinerea de nutrienti din alimente pe baza de plante. Pe baza restrictiilor, o dieta vegetariana poate aparea sub urmatoarele forme:

​Dieta vegana

Acest tip de dieta exclude toate tipurile de produse de origine animala, cum ar fi:

  • carnea;
  • pestele si fructele de mare;
  • lactatele;
  • mierea;
  • ouale.

​Dieta lacto-vegetariana

In aceasta dieta sunt incluse produsele lactate si mierea, dar nu sunt permise alte produse de origine animala, cum ar fi:

  • carnea rosie;
  • pasarile de curte;
  • pestele si fructele de mare;
  • ouale.

​Dieta lacto-ovo-vegetariana

Foarte multi americani urmeaza acest tip de dieta, care include produse precum oua, lactate si miere. Cu toate acestea, exclude alte produse de origine animala, cum ar fi:

  • carnea rosie;
  • pasarile de curte;
  • pestele si fructele de mare.

​Dieta pescatariana

Aceasta dieta permite consumul de peste, dar exclude alte alimente, cum ar fi:

  • carnea rosie;
  • pasarile de curte;
  • ouale;
  • lactatele.

​Dieta ovo-vegetariana

Aceasta dieta permite consumul de oua, dar exclude alimente precum:

  • carnea rosie;
  • pasarile de curte;
  • fructele de mare si pestele;
  • lactatele.

​Care sunt beneficiile unei diete vegetariene?

O dieta vegetariana este saraca in grasimi nesanatoase (sau grasimi saturate) si colesterol, ambele fiind daunatoare organismului. Astfel, dietele vegetariene pot avea multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  • Pierderea in greutate – Studiile au descoperit ca persoanele care urmeaza o dieta lipsita de carne reusesc sa slabeasca mult mai usor decat persoanele care urmeaza o dieta pe baza de carne;
  • Reducerea riscului de boli de inima – Grasimile saturate provoaca o crestere a lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) sau a colesterolului rau. O dieta vegetariana poate ajuta la scaderea acestui tip de colesterol, reducand astfel riscul de boli de inima;
  • Scaderea ratei generale a cancerului – O dieta vegetariana are un continut ridicat de fibre, substante fitochimice si izoflavone, acestea avand efecte anticancerigene;
  • Reducerea riscului de diabet de tip 2 – Vegetarienii au mai multe sanse sa aiba un indice de masa corporala (IMC) mai scazut. In plus, fibrele care se gasesc din abundenta in dietele vegetariene ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.