De la vacantele in familie si pana la evadarile romantice, momentele memorabile ale calatoriilor sunt cel mai adesea impartasite cu altii. Dar uneori, o calatorie de unul singur poate descoperi experiente pe care nu le putem cunoaste atunci cand suntem legati de dorintele sau nevoile unui grup.

Niciodata nu stii ce se va intampla sau pe cine vei intalni. Cand calatoresti singur, poti sa te aventurezi in diverse situatii neasteptate si sa-ti schimbi planurile oricand. Mario Wilson, din San Francisco, spune ca pune orice intrebari si lasa deoparte ghidul de calatorie. “Nu am niciodata acces la experientele pe care le doresc. Aceste experiente se profileaza in functie de persoanele pe care le intalnesc, iar cei pe care ii intalnesc sunt determinati de ceea ce sunt eu. In Cambodgia, unul dintre soferii mei de taxi era un fost khmer rosu. Am petrecut o intreaga dupa-masa punandu-i tot felul de intrebari despre viata lui, iar acum, cand este parinte, cum isi vede propriul trecut… Aceasta zi m-a amuzat pentru ca am putut avea 4-5 ore de conversatie in limbi pe care nu le vorbim- si totusi sa ne intelegem”.

Vei descoperi locuri mai bune pentru luat masa. Daca esti un amator de curiozitati culinare, cel mai bine este sa calatoresti singur. Daca vrei sa incerci o inima de bou la gratar sau curry din cap de peste sau sandwich cu creier de miel, nu va fi nimeni in jur care sa-ti spuna ca ar prefera aripioare de pui sau un hamburger. Calatorind singuri, avem oportunitatea de a cina in fiecare seara cu alta persoana.

Anonimatul este o binecuvantare. “Ce se intampla in Vegas, ramane in Vegas”. Poti face o multime de lucruri amuzante cu o mai mare dezinvoltura daca ceea ce faci nu te va urmari acasa. Puteti purta diverse conversatii cu oamenii intalniti, chiar daca sunteti o persoana timida, in general. Daca anumite persoane nu va plac, puteti sa va separati drumurile imediat. Nimic nu va obliga sa ramaneti atasati de cineva. In definitiv, este aventura voastra.

Nu in ultimul rand, cand calatorim singuri inlaturam barierele culturale. Cand suntem singuri si nu avem in preajma pe cineva din acelasi mediu cultural care sa ne ancoreze in aceeasi mentalitate, vom actiona mai degraba ca niste localnici si nu ca niste turisti, iar ca rezultat, localnicii ne vor trata in maniera diversa.