Achizitionarea unui autoturism necesita un buget destul de mare, asa ca multi aleg optiunea unui leasing sau a unui credit auto.

Fie ca alegi sa optezi pentru o firma care sa te ajute sa iti gasesti masina perfect, cum este si Elite Cars Leasing, ori ca optezi pentru o masina cumparata direct de la reprezentanta, metodele de plata sunt diferite, in functie de preferintele tale.

Daca si tu esti interesat sa afli mai multe despre aceste doua metode de plata, leasing si credit auto, am scris cateva sfaturi utile care te-ar putea ajuta.

Leasing-ul auto

Daca optezi pentru leasing auto, trebuie sa stii ca firma de leasing este cea care cumpara bunul pentru tine, urmand ca tu, utilizatorul, sa platesti suma de bani catre companie, printr-o rata lunara. La final, cand toata suma a fost achitata (valoarea masinii plus dobanda aferenta leasing-ului), se va face un contract nou, urmand ca masina sa fie trecuta pe numele tau si sa fii proprietarul acesteia.

Desi aceasta forma de plata este asemanatoare cu creditul auto, pentru leasing-ul auto nu ai nevoie de atat de multe acte si metode birocratice obositoare.

Exista doua tipuri de leasing: financiar si operational. Leasing-ul financiar iti permite ca, la sfarsitul contractului, sa poti trece masina in proprietatea ta daca ai achitat toata suma discutata. Aceasta suma este reprezentata de valoarea masinii plus dobanda aferenta leasing-ului.

Leasing-ul operational iti permite doar sa prelungesti contractul fara avans si sa poti utiliza masina in continuare, pe o perioada de pana la 57 de luni. De asemenea, poti alege un autoturism nou si sa platesti pentru el o noua rata fixa sau sa inapoiezi masina companiei de leasing. De retinut este faptul ca leasing-ul operational este recomandat pentru companiile cu flote mari, de peste 10 masini.

Creditul auto

Creditul auto iti permite sa fii proprietarul masinii inca de la inceput, iar acesta poate fi un avantaj pentru multe persoane care doresc sa isi achizitioneze o masina.

Creditul poate fi: credit auto pentru persoane fizice sau credit de nevoi personale pentru persoane fizice.

Pentru creditul auto ai nevoie de multe acte, iar dobanda este ceva mai mare. De asemenea, pe toata durata creditului, masina este considerata garantie, chiar daca tu esti proprietarul acesteia.

Creditul auto te obliga sa faci asigurare CASCO masinii tale.

Creditul de nevoi personale are o dobanda mai mica, iar masina nu va mai fi oferita drept garantie bancii.

Diferenta intre un credit si leasing-ul auto este si de avans. In timp ce leasing-ul auto poate sa perceapa un avans de 5%, majoritatea bancilor percep un avans de minim 15% pentru un credit.

Ia in calcul toate aceste sfaturi inainte de a alege leasing-ul sau creditul auto!