In calitate de fotograf profesionist, atunci cand merg la o nunta pentru a-mi face meseria sunt supus unui stres continuu Iar atunci cand oamenii ma abordeaza cu idei sau sugestii (dintre care aproape mereu unele sunt de-a dreptul stupide), asta imi strica concentrarea si ma face sa ies din “bula creativa” in care ma ascund odata ce incep sa apas butonul de declansare al aparatului foto. Astea sunt lucrurile care ma deranjeaza cel mai tare atunci cand fotografiez o nunta sau un eveniment. Daca simti ca lista mai poate fi imbogatita, esti binevenit sa contribui cu exemple din experienta ta proprie.

Nu ai voie sa faci poze aici

Asta e foarte enervant, cu atat mai mult cu cat majoritatea oamenilor nici  nu stiu despre  ce vorbesc. Ei sunt ca un copil rasfatat caruia I se ia jucaria si, o data ce scoti aparatul foto incep sa se planga despre proprietatea privata si dreptul la intimitate. Sa ne lamurim: EU NU SUNT PAPARAZZI! Eu sunt un fotograf profesionist de nunta si clientii mei ma platesc sa le fac fotografii memorabile si deosebite. In plus, atata vreme cat ma aflu pe domeniul public, pot fotografia aproape orice vreau, fara sa fiu nevoit sa dau explicatii nimaniu.

In concluzie, in afara de cazul exceptional in care fotografiatul nu este interzis prin lege (asa cum se intampla in apropierea cladirilor cu valoare militara, de exemplu), nu iti mai da cu parerea!

Fa-mi si mie o poza

Mie mi se strange inima cand aud asta. In primul rad, e o chestie de orgoliu. Eu sunt un fotograf profesionist si imi place sa imi selectez singur cadrele pe care urmeaza sa le fotografiez. Prin lentilele mele, eu vad o nunta altfel decat o vede mamaia ta de 80 de ani din provincie. In plus, zambetele fortate si statul “ca la poza” nu imi permit mie sa imi pun tot talentul in valoare. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca tu vei plati pentru un fotograf de nunta profesionist si vei obtine doar un “pozar” si niste imagini total inexpresive.

Imi trimiti si mie poza asta?

Majoritatea oamenilor  isi inchipuie ca daca am un aparat foto si ma pricep, o sa impart fotografii in drapta si-n stanga. Nu ma intelegeti grasit, am si eu prieteni cu care imi impart bucuros munca pe degraba, insa fac asta DOAR pentru ca stiu ca ei nu ar ezita sa cumpere fotografiile pe care le fac. Situatia se schimba dramatic atunci cand necunoscuti vin la mine si imi lasa adrese de mail, ID-uri de Facebook sau alte forme de comunicare si imi cer fotografii gratuite, fara sa se gandeasca la faptul ca un fotograf profesionist de nunta isi castiga traiul exclusiv din comercializarea fotografiilor pe care le face. E ca si cum ai cere o masina de la amicul tau care lucreaza la dealership!

Ce poze misto! Cred ca ai un aparat foate scump.

Nici macar nu o sa intru in detalii aici, pentru ca mi se pare mai mult decat evidenta problema. Sa-I spui unui fotograf profesionist de nunta ca face poze bune pentru ca are un aparat scump e ca si cum ai multumi aragazului pentru mancarea delicioasa pe care ti-a pus-o nevasta pe masa.

Poti sa scoti asta in Photoshop?

Desi mai spun si eu asta (adesea in gluma), adevarul e ca majoritatea clientilor se asteapta la minuni din partea mea si au asteptari total nerealiste de la post-procesare. Ideea e ca orice fotograf profesionist de nunta stie ca o fotografie buna se face cu aparatul foto, nu cu Photoshop. Post-procesarea poate ajuta la corectarea catorva defecte pe care nu le-am putut masca in timpul sedintei foto sau in timpul evenimentului, insa este un proces migalos si de lunga durarata (mai ales la nunti si evenimente, unde flow-ul de fotografii este mare).