Cu toții știm deja că e o întreagă bătaie de cap să îți alegi un laptop bun. Ca să-ți ușurezi munca, înainte de căutarea propriu-zisă, încearcă să organizezi o serie de parametri și să-ți setezi niște indicatori. Printre cei mai importanți, se numără stabilirea bugetului disponibil și a sumei pe care ai fi dispus să o aloci suplimentar, în caz de nevoie. Ia în calcul că posibilitatile de upgrade pentru un laptop sunt destul de mici și, din acest motiv, ar trebui să știi de la început ce anume cauți și ce așteptări ai de la un laptop. De exemplu, printre singurele modificări sau upgrade-uri pe care le-ai putea face, în cazul unui laptop pe care îl ai deja, se numără adăugarea unei memorii RAM sau al unui hard.

Pe piață sunt disponibile în acest moment laptopuri cu stocare doar pe SSD sau laptopuri cu stocare doar pe HDD sau hibrid. Când vine vorba de capabilitățile tehnice ale unui laptop, ne gândim în principal la componentele acestuia și performanța lor.

Criteriile pentru un laptop bun în 2018:

  • Trebuie să aibă un SSD cel puțin pentru Windows. Dacă folosești laptopul doar pentru navigare pe Internet sau pentru vizionarea filmelor tale preferate, nu ai nevoie de un HDD de 1TB, pe care cel mai probabil nu îl vei ocupa în întregime niciodată;
  • Memoria RAM este importantă dacă folosești multe aplicații simultan sau dacă ai deschise multe tab-uri în browser. Cei 4 GB de RAM erau în standard în 2010, însă acum ai nevoie de mai mult. Caută un model de laptop care să dețină 8 GB de memorie RAM sau, în cel mai rău caz, 4 GB de RAM dar cu un slot de RAM liber pentru un viitor upgrade;
  • Placa video dedicată nu mai este un moft. Aceasta a ajuns să fie chiar foarte accesibilă și destul de performantă în comparație cu soluția integrată în procesor.
  • Procesorul trebuie să fie ales în funcție de activitățile pe care le faci pe laptop. Ești o persoană activă, lucrezi cu documente, faci editări foto/video? Atunci alege un procesor puternic, din seria i5 sau i7 sau echivalentul de la AMD. Daca nu ești pasionat de astfel de activități sau altele similare, poti să alegi cu încredere un procesor din seria i3.
  • Ecranul unui laptop ar trebui să te intereseze la fel de mult ca restul componentelor. Rezolutia 1366 x 768 a ajuns să fie prea mică. Până și pe telefon ai rezoluție mai mare, cu siguranță. Din acest motiv, este indicat să cauți un laptop cu ecran Full HD 1920 x 1080 pixeli. Alegerea diagonalei rămâne, bineînțeles, la latitudinea ta. Diagonala ecranului influențează, cred eu, cel mai mult categoria din care face parte un anumit laptop, deci și performanța acestuia. Foarte rar vei găsi, de exemplu, un laptop de gaming cu o diagonală mică, de 13-14 inch sau un ultraportabil de 15-17 inch.
  • În ceea ce privește conectivitatea, portul USB C este o alegere excelentă. Devine din ce în ce mai popular și e foarte posibil să ai nevoie de el.
  • Opțional, daca folosești laptopul și pe timp de noapte, poți să alegi chiar și un laptop cu tastatura iluminată.